Od svih biljaka, stari Sloveni najviše su cenili peruniku, koja je i dobila ime po vrhovnom bogu Perunu i njegovoj ženi Peruniki. Latinski naziv (Iris germanica) dobila je po Iridi, grčkoj boginji duge, glasnici svih bogova. Legende kažu da je Irida šetala dugom i prenosila poruke na zemlju. Tamo gde bi duga dotakla tle, zajedno sa munjom boga Peruna, izrastale su živopisne perunike.
Potrebno je:
- 200 g testenine,
- malo ulja,
- 4 viršle,
- 400g kuvanog belog pilećeg mesa,
- 2 dl kisele pavlake,
- po ukusu so i začini,
- 250ml neutralne pavlake i
- 1krastavac.
Priprema:
Testeninu kuvati 10 minuta u posoljenoj vodi sa kašikom ulja, u poklopljenoj posudi i na laganoj vatri. Za to vreme skuvati viršle i piletinu.. Kuvanu testeninu procediti, sjediniti sa pavlakom, neutralnom pavlakom dodati piletinu secenu na kockice , i dodati viršle isečene na kolutove. Sve zajedno promešati dodati začine i ukrasiti peršunovim lišćem. Krastavav oguliti iseći na tanke trake, poredjati tri trake jednu do druge na početak staviti jednu kašiku fila i urolati. Ukrasiti po ukusu.
Нема коментара:
Постави коментар