понедељак, 8. мај 2017.

Testenina sa piletinom










Od svih biljaka, stari Sloveni najviše su cenili peruniku, koja je i dobila ime po vrhovnom bogu Perunu i njegovoj ženi Peruniki. Latinski naziv (Iris germanica) dobila je po Iridi, grčkoj boginji duge, glasnici svih bogova. Legende kažu da je Irida šetala dugom i prenosila poruke na zemlju. Tamo gde bi duga dotakla tle, zajedno sa munjom boga Peruna, izrastale su živopisne perunike.



Potrebno je:
  • 200 g testenine, 
  • malo ulja, 
  • 4 viršle, 
  • 400g kuvanog belog pilećeg mesa, 
  • 2 dl kisele pavlake, 
  • po ukusu so i začini, 
  • 250ml neutralne pavlake i 
  • 1krastavac. 


Priprema:

Testeninu kuvati 10 minuta u posoljenoj vodi sa kašikom ulja, u poklopljenoj posudi i na laganoj vatri. Za to vreme skuvati viršle i piletinu.. Kuvanu testeninu procediti, sjediniti sa pavlakom, neutralnom pavlakom dodati piletinu secenu na kockice , i dodati viršle isečene na kolutove. Sve zajedno promešati dodati začine i ukrasiti peršunovim lišćem. Krastavav oguliti iseći na tanke trake, poredjati tri trake jednu do druge na početak staviti jednu kašiku fila i urolati. Ukrasiti po ukusu.


Нема коментара:

Постави коментар