понедељак, 1. мај 2017.

Juneći perkelt







Perkelt je zapravo gusti gulaš

Perkelt ćemo dobiti na gotovo isti način kao gulaš, dakle prženjem luka da omekša, a mesa da dobije lepu crvenu boju, ali bez dodavanja veće količine vode. Voda se dodaje postepeno, u manjim količinama, da se mesu omogući da omekša.



Tako ćemo dobiti gušći gulaš, odnosno umak ili saft, mađarski perkelt





POTREBNO JE:


  • 800 g junećeg mesa,
  •  4 glavice crnog luka,
  •  4 kašike paradajz pirea, 
  • ulje, 
  • kašika  Aleve paprike,
  •  kašika brašna, 
  • 1 kašika suvog biljnog začina,
  •  seckani peršun,
  •  so i
  • biber.

PRIPREMA:

Meso isecite na manje kocke i stavite ga na zagrejano ulje da se brzo proprži sa svih strana. Smanjite vatru i dodajte sitno seckani luk. Nalijte vodom da ogrezne i dinstajte na laganoj vatri. Kada meso omekša, dodajte paradajz pire i suvi biljni začin, pa sve dobro promešajte. Dodajte vode po potrebi i dinstajte dok meso sasvim ne omekša. Dodajte alevu papriku i brašno, začinite solju i biberom i još kratko dinstajte. Ako je potrebno, nalijte još malo vode. Uz perkelt poslužite testeninu.

Нема коментара:

Постави коментар