Perkelt je zapravo gusti gulaš
Perkelt ćemo dobiti na gotovo isti način kao gulaš, dakle prženjem luka da omekša, a mesa da dobije lepu crvenu boju, ali bez dodavanja veće količine vode. Voda se dodaje postepeno, u manjim količinama, da se mesu omogući da omekša.
Tako ćemo dobiti gušći gulaš, odnosno umak ili saft, mađarski perkelt
POTREBNO JE:
- 800 g junećeg mesa,
- 4 glavice crnog luka,
- 4 kašike paradajz pirea,
- ulje,
- kašika Aleve paprike,
- kašika brašna,
- 1 kašika suvog biljnog začina,
- seckani peršun,
- so i
- biber.
PRIPREMA:
Meso isecite na manje kocke i stavite ga na zagrejano ulje da se brzo proprži sa svih strana. Smanjite vatru i dodajte sitno seckani luk. Nalijte vodom da ogrezne i dinstajte na laganoj vatri. Kada meso omekša, dodajte paradajz pire i suvi biljni začin, pa sve dobro promešajte. Dodajte vode po potrebi i dinstajte dok meso sasvim ne omekša. Dodajte alevu papriku i brašno, začinite solju i biberom i još kratko dinstajte. Ako je potrebno, nalijte još malo vode. Uz perkelt poslužite testeninu.
Нема коментара:
Постави коментар