Potrebno je:
Za testo:
- 500g brašna
- malo soli
- 1 kašika šećera
- 21 g kvasca
- 1 jaje
- 200 ml t mlakog mleka
- 100 ml ulja
Za fil:
- 250g mlevenog maka
- 7 kašika šećera
- 2 vanil-šećera
- 150 ml vrelog mleka
Priprema:
Testo
U mlako mleko dodati kvasac i šećer, promešati.
Brašno pomešati sa solju, dodati ulje, i kvasac, pa zamesiti testo.
Prekriti i ostaviti na toplom da naraste.
Fil
Pomešati mak, šećer, vanil-šećer pa preliti vrelim mlekom i dobro izmešati sastojke.
Nadošlo testo premesiti i podeliti na dva jednaka dela.
Jednu jufku rastanjiti oklagijom u četvrtasti oblik, na debljinu oko 2 mm. Polovinu površine premazati makom i preklopiti drugom polovinom i blago pritisnuti površinu da se testo i fil što bolje sastave. Pripremljeno testo iseći na tračice širine 2 cm i spiralno uviti sa oba kraja.
Svaku od dobijenih spirala umotati u oblik puža. Isti postupak ponoviti i sa drugom jufkom.
Dobijene pužiće slagati na pleh obložen papirom za pečenje, peći u ugrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta odnosno dok lepo ne porumene. Pečeno i prohlađeno pecivo posuti šećerom u prahu.
Нема коментара:
Постави коментар