субота, 27. мај 2017.

Lepinjice sa kukuruznim brašnom, podvarak















Lepinjice sa kukuruznim brašnom

Potrebno je:


  • 200 g običnog brašna,
  • 200 g ražanog brašna,
  • 200 g kukuruznog brašna,
  • 400 ml vode,
  • 50 ml ulja,
  • 1 kašičica šećera,
  • 1 kašičica  soli i 
  • 1 kockica svežeg kvasca.

Priprema:


U 100 ml vode  razmutiti  kvasac. Pomešati sve tri vrste brašna, dodati 1 kašičicu soli, 1 kašičicu šećera, ulje i pripremljen kvasac. Sa toplom vodom zamesiti testo. Vodu sipati postepeno, zavisno od toga koliko brašno upija vodu. Testo mesiti sve dok ne počne samo da se odvaja od ruku.

Umešeno testo ostaviti da naraste.  Testo, premesiti i podeliti na 9 jufkica. Od svake jufkice napraviti lopticu, rukom malo pritisnuti da se dobije oblik lepinje, i ređati u pleh, preko pek papira. Premazati  uljem, malo zaseći testo i staviti da se peče. Peći u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni. Gotove pokriti krpom i ostaviti da se prohlade, pa poslužiti.


Podvarak
Potrebno je:
  • 2 kg kiselog kupusa,
  •  kobasica i slanina po želji,
  • 2 čena belog luka,
  • 6 kašika masti i
  • biber.


Priprema;

Kiseli kupus iseći i  oprati hladnom vodom, Staviti u dublju šerpu.Naliti čašom hladne vode i dodati mast. Krčkati na tihoj vatri, na šporetu, oko jedan sat.Dodati izgnječen beli luk,  biber, slaninu i kobasicu. Staviti u zagrejanu rernu i peći 30 minuta
Služiti uz  lepinjice sa kukuruznim brašnom.

Нема коментара:

Постави коментар