Saher torta, kada je sa 16. godina, kuvar šegrt Franc Saher, na dvoru princa Meterniha, 1832. godine, prvi put napravio recept za Saher tortu, sigurno nije mogao ni da pretpostavi, kakav će Saher torta recept imati uticaja na sve ljubitelje slatkiša.
Potrebno je:
- 7 jaja,
- 150g putera,
- 125g šećer u prahu,
- 200g crne čokolade,
- 1 kesica vanilin šećera,
- 125g kristal šećera,
- malo soli,
- 150g brašna i
- 200g džema od kajsija.
Glazura:
200g crne čokolade i
4 kašike ulja.
Priprema:
Rastopiti crnu čokoladu (na pari).
U drugom sudu, pomešati omekšan puter, šećer u prahu i vanilin šećer. Mešati dok se ne stvori kremasta masa.
Masi dodavati jedno, po jedno, žumance, uz stalno mešanje, dok se masa ne izjednači.
Zagrejati rernu na 180 C stepeni. Tepsiju okruglu obložite papirom za pečenje.
U posednom sudu, belancima dodajte prstohvat soli i šećer i mutite mikserom, dok se ne napravi čvrst sneg.
U masu čokolade i žumanaca, dodajte naizmenično po kašiku belanaca i brašna, uz blago mešanje. Dobijenu masu izlijte u sud za pečenje. Pecite oko 1 sat.
Kad je kora za tortu gotova, izvadite je da se ohladi.
Ohlađenu koru za tortu, rasecite uzdužno . Donju koru premažite džemom od kajsije.
Preko namaza, stavite gornju koru. Gornju koru, takođe, premažite džemom od kajsije, kao i spoljnu ivicu.
Čim se čokolada sa dodatom ulja istopei odmah sipati glazuru preko torte, i brzim potezima premazati celu tortu.
Ostaviti da se glazura osuši na sobnoj temperaturi.
Ukrasiti po ukusu.
Нема коментара:
Постави коментар