Potrebno je:
- 500g brašna,
- 1 kesica suvog kvasca ili 20g svežeg kvasca,
- 250 do 270 ml mlake vode,
- 100g masti,
- 1 kašičica soli,
- 1 kašičica šećera,
- pola kašičice bibera i
- 100g rendanog sira po vašem ukusu.
Potrebno je za filovanje :
- 3- 4 kašike ajvara,
- 100 g rendanog sira i
- 100 g tanko isečene salame na kolutove.
Za premazivanje :
- 1 žumance.
Priprema:
U vanglicu izmešati brašno, so i biber. U šolju staviti kvasac, kašičicu šećera i dodati 150 ml mlake vode, izmešati i ostaviti da nadođe kvasac.
Dodati nadošli kvasac u brašno, mast, rendan sir, ostatak vode i dobro sjediniti testo
Testo blikovati u loptu, premazati sa vrlo malo ulja i vratiti u vanglicu.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne.
Naraslo testo izručiti na radnu površinu, koju ste blago posuli brašnom i premesiti testo.
Rastanjiti testo u pravougaonik debljine 1cm
Premazati 2/3 testa sa ajvarom, posuti sa renanim sirom i poređajte kolutove salame.
Znači dve trećine testa sam premazala sa ajvarom i filovala sa ostalim sastojcima a ostatak sam isekla na trakice 1cm široke i uplela po tri u pletenicu , koje sam prebacila preko zavijenog testa. Zaviti testo u krug i spojiti krajeve.
Uzeti okruglu tepsiju, šerpu,obložiti papirom za pečenje i prebaciti pripremljeno testo.
U sredinu staviti neku ćasu da se testo ne zalepi pri pečenju.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da raste još oko 45minuta.
Naraslo testo premazati sa žumancetom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 15 minuta, povećati temperaturu na 200°C još 40 do 50 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
Uživajte u svakom zalogaju!
Нема коментара:
Постави коментар