субота, 1. фебруар 2020.

Sirotinjska pogača












Moja baba Ikonija Bjelica rođena Muratović ništa nije merila sve je bilo otprilike, vagu nije ni imala, spremala je za mnogočlanu porodicu ono što je trenutno bilo u kući. Pričala je jekavicu, rođena je u Hercegovini tamo je provela ceo svoj život, kod nas u Vojvodinu tačnije u Stepanovićevo dolazila je zimi.

Za Stolac ne mogu, za dana se neću vratiti. Kvasca u kući ni za lek. Šta ću?
Šta da napravim od brašna, vode i soli. Idem na čatrnju po vodu, zamesiću testo pa šta bude.
Gotovo, ko za pitu. Ostaviću ga malo da odstoji, okrenuću tepsiju naopačke, da pospem malo brašna da se ne prilepi. Taman nije ni debelo ni tanko. Imam kajmaka, premazaću i posuti od gore sa solju. Eto, napravih, da još malo odstoji? Ma odmah ću je peći, lepo se ispekla.
Izlomiću je na manje delove i izneti na sto. Nevesta, kakav ti je ovo hleb? Baš je dobar, dopada mi se. Bogami je dobar, mogla bi ovo sutra ponovo spremiti za doručak.
Eto, sve se pojelo. Nisam probala kako je ispalo, sutra ću.



Potrebno je :

  • pola litre vode,
  • 850g do 900g  brašna i
  • so .
Priprema:

Brašno prosejte, dodajte vodu, mast, so i zamesite testo
Umešeno testo ostavite da  malo odstoji.
Potom tepsiju okrenite "naopačke" ja sam koristila okruglu tepsiju i pospite je brašnom.
Testo razvucite rukama u pogaču, debljine oko 2cm, da bude ni previse debela ni previse tanka.
Premažite je kajmakom  i posolite. Soli stavite po ukusu. Ako nemate kajmaka može i mast. A ne mora ništa od toga. Pecite pogaču u predhodno zagrejanoj rerni oko dvadesetak minuta, odnosno dok ne bude pečena.

Нема коментара:

Постави коментар