Potrebno je za testo:
- 150g putera ili margarina
- 500ml mleka,
- 50g svežeg ili 7g suvog kvasca,
- 8 kašika šećera
- prstohvat soli i
- 700-800g brašna.
Za posipanje po korama:
- 8 kašikica cimeta,
- 100g suvog grožđa i
- 8 kašika šećera.
Za pospianje:
Šećer u prahu
Priprema:
Puter ili margarin otopiti na tihoj vatri. U posebnoj šerpi zagrejati mleko pa pomešati sa rastopljenim margarinom. Kvasac razmutiti sa malo vode i šećera pa pustiti nekoliko minuta da zapeni. Kada se margarin i mleko ohlade dovoljno da možete rukama da mesite testo dodati im razmućeni kvasac, so, šećer i brašno po potrebi dok neumesite meko i elastično testo. Pokriti i ostaviti da se udvostruči. U međuvremenu izmešajte cimet, suvo grožđe i šećer, testo podelite na tri dela (ili jednostavno kupite tri kesice od 10g CIMET šećer i pospite po razvučenom testu). Svaki deo testa razvući u pravougaonik pa pospite smesom cimeta, šećera i suvog grožđa. Uzmite oklagiju i pređite par puta preko testa, da se grožđe utisne, jer će prilikom motanja u klupče malo ispadati. Seći na trake širine 1 cm ili uže trake su elastične, motajte ih kao klupče. Peći dok lepo ne porumene. Ako jako volite cimet klupčad još malo pospite cimetom pre pečenja. Pčenu klupčad pospite, šećerom u prahu.
Нема коментара:
Постави коментар