субота, 15. фебруар 2020.

Klupčad








Potrebno je za testo:

  • 150g putera ili margarina
  • 500ml mleka,
  • 50g svežeg ili 7g suvog kvasca,
  • 8 kašika šećera
  • prstohvat soli i
  • 700-800g brašna.

Za posipanje po korama:

  • 8 kašikica cimeta,
  • 100g suvog grožđa i
  • 8 kašika šećera.

Za pospianje:
Šećer u prahu


Priprema:

Puter ili margarin otopiti na tihoj vatri. U posebnoj šerpi zagrejati mleko pa pomešati sa rastopljenim margarinom. Kvasac razmutiti sa malo vode i šećera pa pustiti nekoliko minuta da zapeni. Kada se margarin i mleko ohlade dovoljno da možete rukama da mesite testo dodati im razmućeni kvasac, so, šećer i brašno po potrebi dok neumesite meko i elastično testo. Pokriti i ostaviti da se udvostruči. U međuvremenu izmešajte cimet, suvo grožđe i šećer, testo podelite na tri dela (ili jednostavno kupite tri  kesice od 10g CIMET šećer i pospite po razvučenom testu). Svaki deo testa razvući u pravougaonik pa pospite smesom cimeta, šećera i suvog grožđa. Uzmite oklagiju i pređite par puta preko testa, da se grožđe utisne, jer će prilikom motanja u klupče malo ispadati. Seći na trake širine 1 cm ili uže trake su elastične, motajte ih kao klupče. Peći dok lepo ne porumene. Ako jako volite cimet klupčad još malo pospite cimetom pre pečenja. Pčenu klupčad pospite, šećerom u prahu.

Нема коментара:

Постави коментар