петак, 21. фебруар 2020.

Dugačke kiflice, plus zavrzlame

















Potrebno je:

  • 1 kg brašna,
  • pola litre vode,
  • 1 kocka svezeg kvasca,
  • 1 kašičica šećera,
  • 1 kašičica soli i
  • l dl ulja.

Za prelivanje:
  • 250 g margarina.

Priprema:

U pola litre mlake vode rastvoriti kockicu kvasca sa jednom kašikom šećera. Brašno sipati u vanglu, dodati 1 kašičicu soli, vodu sa kvascem i 1dl ulja.
Umesiti testO , uz eventualno dodavanje još malo brašna, da testo bude glatko, mekano i da se ne lepi za ruke. Sve se radi odmah, ni kvasac ni testo ne ostavljate da raste.
U zavisnosti od toga koju veličinu kiflica želite, delite testo na veće ili manje loptice. Razvucite testo oklagijom u oblik elipse, nanesite fil po želji (sir, šunku, salamu i rukama lagano urolajte.
Pleh podmažite i ređajte kiflice sa razmakom od par centimetara da se ne dodiruje. Ostaviti da rastu  oko jedan sat  sata na toplom mestu.
Rernu ugrejati na 220 stepeni i peći  kiflice da lepo porumene.
Margarin otopite u šerpi  kada budete prelivali kiflice treba da bude vreo. Pečene, tople kiflice odmah prelijte vrućim margarinom, na svaku kiflicu po oko tri kašike.
Ja sam par kiflica odvojila i smotala u krug, napravila par zavrzlama.
Pravili slatko ili slano u oba slučaja je odlično.

Нема коментара:

Постави коментар