Potrebno je:
- 1 kg brašna,
- pola litre vode,
- 1 kocka svezeg kvasca,
- 1 kašičica šećera,
- 1 kašičica soli i
- l dl ulja.
Za prelivanje:
- 250 g margarina.
Priprema:
U pola litre mlake vode rastvoriti kockicu kvasca sa jednom kašikom šećera. Brašno sipati u vanglu, dodati 1 kašičicu soli, vodu sa kvascem i 1dl ulja.
Umesiti testO , uz eventualno dodavanje još malo brašna, da testo bude glatko, mekano i da se ne lepi za ruke. Sve se radi odmah, ni kvasac ni testo ne ostavljate da raste.
U zavisnosti od toga koju veličinu kiflica želite, delite testo na veće ili manje loptice. Razvucite testo oklagijom u oblik elipse, nanesite fil po želji (sir, šunku, salamu i rukama lagano urolajte.
Pleh podmažite i ređajte kiflice sa razmakom od par centimetara da se ne dodiruje. Ostaviti da rastu oko jedan sat sata na toplom mestu.
Rernu ugrejati na 220 stepeni i peći kiflice da lepo porumene.
Margarin otopite u šerpi kada budete prelivali kiflice treba da bude vreo. Pečene, tople kiflice odmah prelijte vrućim margarinom, na svaku kiflicu po oko tri kašike.
Ja sam par kiflica odvojila i smotala u krug, napravila par zavrzlama.
Pravili slatko ili slano u oba slučaja je odlično.
Нема коментара:
Постави коментар