четвртак, 27. фебруар 2020.

Hleb





























Da li vi sečete hleb nožem ili ga kidate?
Što bi moja baba rekla čupate. Uh muž seče hleb ne voli da ga kida a deca i mama ga kidaju, jedno dete ga i dubi, jede sredinu, ajoj majko mila......
Čitam knjigu i odlučih da napravim hleb.
Pa... stavila je i hleb da nadođe. Da imamo za doručak. Trebalo bi da ga stavim u rernu posle večere i ostavim da se peče dok odozgo ne bude zlatnožut i dok se ne čuje šupalj zvuk kad kucnem koru noktom.



Potrebno je:

  • 1kg brašna,
  • 1kašika masti
  • 2 kašičice soli,
  • pola kašičice šećera,
  • 40g svežeg kvasca i
  • 600ml mlake vode.



Kvasac izmrviti, dodati malo šećera, brašna i mlaku vodu, pa ostaviti desetak minuta na toplom mestu da nadođe.
Kad je narastao dodati ga u brašno, smesi dodati so, mast i umesiti glatko testo.
Ostaviti testo da raste, kad naraste premesite ga, oblikuje u željeni oblik i stavite u tepsiju. Tepsiju predhodno podmažite i pospite brašnom Ostavite još malo da naraste pre pečenja, zarežite nožem na par mesta i malo poprskajte vodom
U zagrejanoj rerni peći deset minuta na 220 stepeni pa smanjiti temperaturu na 180 i peći još oko trideset minuta, odnosno dok hleb ne bude pečen a to zavisi od Vaše rerne. Pečen hleb poprskati vodom i uviti u krpu.

Нема коментара:

Постави коментар