уторак, 4. фебруар 2020.

Kosovska filija











Filija je stari kosovski specijalitet, koji se priprema na ognjištu, pod sačem.
Filija se može ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača, ja sam je tako i napravila.




Potrebno je:

  • 500g brašna,
  • 700 ml vode,
  • 3 jajeta,
  • kašičica soli i
  • 300g kajmaka. 


Priprema:

Od brašna, jaja, soli i vode zamesiti testo malo  gušće nego za  palačinke. Rernu zagrejati na maksimalnu temperaturu, a rešetku podići na najvišu poziciju, odmah ispod gornjih grejača. Tepsiju podmazati sa mašću  zagrejati, pa kutlačom kako bi moja baba rekla paljom  sipati testo i ravnomerno rasporediti (kao palačinke), pa peći da porumeni.
Izvaditi iz rerne, premazati kajmakom, pa odmah preliti novim slojem testa.
Vratiti u rernu da se ispeče, pa postupak ponavljati, sve dok ima materijala i testa i kajmaka  . Što više tankih slojeva testa ima, filija će biti lepša i ukusnija. Poslednju koru nije potrebno premazivati.
Pečenu filiju iseći i služiti. 

Нема коментара:

Постави коментар