Filija je stari kosovski specijalitet, koji se priprema na ognjištu, pod sačem.
Filija se može ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača, ja sam je tako i napravila.
Potrebno je:
- 500g brašna,
- 700 ml vode,
- 3 jajeta,
- kašičica soli i
- 300g kajmaka.
Priprema:
Od brašna, jaja, soli i vode zamesiti testo malo gušće nego za palačinke. Rernu zagrejati na maksimalnu temperaturu, a rešetku podići na najvišu poziciju, odmah ispod gornjih grejača. Tepsiju podmazati sa mašću zagrejati, pa kutlačom kako bi moja baba rekla paljom sipati testo i ravnomerno rasporediti (kao palačinke), pa peći da porumeni.
Izvaditi iz rerne, premazati kajmakom, pa odmah preliti novim slojem testa.
Vratiti u rernu da se ispeče, pa postupak ponavljati, sve dok ima materijala i testa i kajmaka . Što više tankih slojeva testa ima, filija će biti lepša i ukusnija. Poslednju koru nije potrebno premazivati.
Pečenu filiju iseći i služiti.
Нема коментара:
Постави коментар