Prijesnac kako kaže moja mama Mirjana Radišić rođena Bjelica i često ga pravi.
Moja baba Ikonija Bjelica rođena Muratović mamina mama živela je na Zaovištima (Hercegovina).
Ništa nije merila, nije imala vagu sve je bilo otprilike i bilo je odlično. Nisu oni imali mogućnosti da prave razna jela, pravilo se ono što se zateklo u kući, sve odoka. Mnogočlana porodica koja je brojila 12 članova, devetoro dece, deda Lazo, baba Ikonija,dedina mama Anđa,( moja prababa) o kojoj moja mama Mirjana sa puno ljubavi priča. Deca Radojka, Stana, Milena, Blagoje, Kosta, Milan, Bora, Desa, Mirjana. Trebalo je prehraniti tako veliku porodicu. Ja volim ova jednostavna starinska jela.
"Danas smo potomci a već sutra preci"
Ne treba zaboraviti svoje korene.
Tradicionalno hercegovačko jela.
Da biste napravili ovo staro hercegovačko jelo potrebno je da dobro umutite jaja, potom dodate izmrvljeni sir škripavac, (celi sir napravljen od nekuvanog mleka, nije mu duša izvučena ). U drugoj posudi izmeša se kajmak i mleko i u to se doda brašno. Na kraju se obe smese sjedine i dobro pomešaju. Pre nego što se smesa stavi u tepsiju podmazanu mašću, tepsija se zagreje na temperaturi od 200C par minuta. Nakon toga smesa se izruči u tepsiju i peče na temperaturi od 180C dok lepo ne porumeni. Presnac se služi čim je pečen, dok je još topao, retko se jede hladan jer ako je porodica mnogočlana ne ostane baš ništa za kasnije. Mi volimo da ga jedemo uz kiselinu.
Potrebno je:
Po maminom receptu
Ne treba zaboraviti svoje korene.
Tradicionalno hercegovačko jela.
Da biste napravili ovo staro hercegovačko jelo potrebno je da dobro umutite jaja, potom dodate izmrvljeni sir škripavac, (celi sir napravljen od nekuvanog mleka, nije mu duša izvučena ). U drugoj posudi izmeša se kajmak i mleko i u to se doda brašno. Na kraju se obe smese sjedine i dobro pomešaju. Pre nego što se smesa stavi u tepsiju podmazanu mašću, tepsija se zagreje na temperaturi od 200C par minuta. Nakon toga smesa se izruči u tepsiju i peče na temperaturi od 180C dok lepo ne porumeni. Presnac se služi čim je pečen, dok je još topao, retko se jede hladan jer ako je porodica mnogočlana ne ostane baš ništa za kasnije. Mi volimo da ga jedemo uz kiselinu.
Potrebno je:
Po maminom receptu
- 600g sira (celog, zvanog “škripavac”),
- 200g kajmaka,
- 4 jaja,
- 8 kašika, belog brašna,
- 1dcl mleka i
- 2 kašike masti.
Нема коментара:
Постави коментар