Potrebno je za testo:
- 150g putera ili margarina
- 500ml mleka,
- 50g svežeg ili 7g suvog kvasca,
- 8 kašika šećera
- prstohvat soli i
- 700-800g brašna.
za posipanje po korama:
- 8 kašikica cimeta i
- 8 kašika šećera.
Za pospianje:
- Kristal šećer
Priprema:
Puter ili margarin otopiti na tihoj vatri. U posebnoj šerpi zagrejati mleko pa pomešati sa rastopljenim margarinom. Kvasac razmutiti sa malo vode i šećera pa pustiti nekoliko minuta da zapeni. Kada se margarin i mleko ohlade dovoljno da možete rukama da mesite testo dodati im razmućeni kvasac, so, šećer i brašno po potrebi dok neumesite meko i elastično testo. Pokriti i ostaviti da se udvostruči. U međuvremenu izmešajte cimet i šećer, testo podelite na tri dela (ili jednostavno kupite dve kesice od 10g CIMET šećer i pospite po razvučenom testu). Svaki deo testa razvući u pravougaonik pa pospite smesom cimet, šećer. Seći na trake širine 1 cm ili uže trake su elastične, motajte ih kao klupče. Peći dok lepo ne porumene. Ako jako volite cimet klupčad još malo pospite cimetom pre pečenja. Pčenu klupčad pospite kristal šećerom, nemojte štedeti, što obilatije.
Нема коментара:
Постави коментар