Dugi, tanki francuski beli hleb veoma hrskave kore. Originalan naziv je baguette. Danas ovaj hleb se konzumira širom sveta a postoje i različite vrste od tamnih, integralnih pa do onih sa raznim semenkama i koštunjavim plodovima. Osim što se koristi kao hleb uz obrok, baget je zgodan za pravljenje sendviča i brusketa.
Sastojci za "starter":
- pola kašičice suvog kvasca,
- pola šolje vode sobne temperature i
- 1 šolja brašna.
Sastojci sa bagetiće:
- 1 šolja mlake vode ,
- 1 kašičica suvog kvasca ,
- pola kilograma brašna + brašna za posipanje i
- 1 kašičica soli.
Priprema:
Zamesite sastojke za starter - brašno, kvasac i vodu. Sačekajte da odstoji preko noći ili minimalno 6 sata. Dobićete testo koje je puno mehurića.
U posebno činiju zamesite sastojek za beget.Ako treba dodajte brašna ili vode. Dodajte i testo starter i premesite. Ostavite testo na toplom i prekrijte ga. Posle 1 sata premesite. Zatim ostavite da miruje, pa opet premesite.
Testo stavite na radnu površinu, pobrašnite ga i podelite na jednake loptice.
Loptice razvucite u dužinu pomoću oklagije i polako oblikujte u bagetić.
Na pleh stavite papir za pečenje, premestite bagete, zasecite ih par puta. Ostavite da se odmore oko 1 sat i prekrivene kuhinjskom krpom.
Pecite dok ne porumene na 200c u predhodno zagrejanoj rerni.
Нема коментара:
Постави коментар