петак, 13. мај 2022.

Tain i šebojTain i šeboj
E lepoto moja, najlepši cvet u bašti. Najlepši cvet iz bašte se prvi ubere a korov nastavi da živi, i pokušava da dostigne lepotu šeboja, ako nikako onda rastom.
Kada posejem šeboj, zalivam ga i obilazim svakoga dana i to je to.
Šeboj je svoj, ne dopušta da ga druge biljke ugroze.
On zna da je posađen sa ljubavlju, ponekad ga gazdarica zalije ponekad kiša, a ponekad i suze. Vetrovi i oluje mu ne mogu ništa bacaju ga na sve strane ali on i dalje uspravno stoji, a korov on se sakrije ispod šeboja.
E šeboju moj.TAIN I ŠEBOJPotrebno je:  1. 3 čaše brašna,
  2. (možete koristiti raženo,
  3. integralno ili obično brašno,
  4. a možete i napraviti kombinaciju
  5. sva tri),
  6. 2 kafene kašike sitne soli,
  7. četvrtina kafene kašičice suvog kvasca i
  8. jedna i po čaša vode.Priprema:Pomešajte brašno, so, kvasac, zatim dodajte vodu i sve dobro sjedinite. Pokrijte i ostavite da odstoji 12 sati . Nakon toga ponovo promešajte i ostavite da odstoji dok se na površini testa ne pojave mehurići vazduha, a to može potrajati od 7 do 12 sati ili duže. Istresite testo na radnu površinu, koju ste prethodno posuli brašnom, i preklopite ga kao koverat, a zatim prevrnite i ostavite da odstoji još sat, dva. Prvo zagrejte šerpu (potrebna vam je šerpa sa poklopcem), pola sata pre prečenja, a zatim stavite testo u posudu, poklopite i pecite pola sata na 250 stepeni. Nakon toga skinite poklopac i pecite još oko 20 minuta. Trebalo bi da se uhvati tamna korica, a ako nije pecite još malo dok se ne uhvati, a zatim umotajte hleb u krpu i ostavite da se hladi sat vremena i tek onda je proces završen. Ono što je interesantno je to da hleb “peva” dok se hladi. To se odnosi na krckanje korice i to je znak da je hleb ispao dobro.Zašto ne dadoh Aćimu deo Taina, da ga čuva od svakoga zla.
Ma da sam i pokušala on bi se nasmejao i rekao, mama da li si ti normalna?
Hleb je počeo da krcka i da ispušta zvuke, zavijanje vetra, zavijanje vuka, šta je ovo.....
Tain je jako lepo izgledao, ali ta krckava kora tako lepog zlaćanog izgleda kao iz utrobe da je nešto poručivala.
Ulazi moj sin Aćim , a u mama baš ti je dobar ovaj hleb, kao da je sa fronta. Ma ćuti, govorim mu ja, vidi kako lepo izgleda.
Ha,ha, sa njim možeš da ubiješ čoveka....
Ako ti se ne dopada nemoj da ga jedeš, i ni slučajno da ga nisi načeo dok je vruć?
Dobro, pritisnu ga prstom, a uh ko kamen. ha,ha.....Otkud to da si ga ukrasila šebojem kad najviše voliš bosiljak? Znaš, znam mama bosiljak je jako volela tvoja baba Sava, koju si ti neizmerno volela, znaš koliko sam puta čuo tu priču. Znam, ali treba da znaš ko su ti preci. Znam, brate skoro do petog kolena.Oćeš da ti izdeklamujem.Daću  ja tebi deklamovanje, jao nemoj tako da me stiskaš polomićeš mi sve koščice. Žilava si ti mama, ma izlazi napolje, našao si mamu da zafrkavaš, ma znaš ti koliko tebe tvoj Aćim voli. Znam,znam, geni bosanski i hercegovački. Stara moja preovladali malo više hercegovački.... Samo da ti kažem, ajde reci.
Nemoj slučajno da si Musi davala ovaj hleb, zaboleće ga stomak .....
I da večeras idem na jedno veselje, samo da znaš, ne znam kada ću se vratiti.
Gde sad ideš, da li moraš...Da li moram,znaš ne mogu da odbijem.
Znaš danas me pita Marko, otkud da si mi dala ime Aćim, to je neobično ime.
Jeste, ali ja volim ta stara imena, posebno ime Aćim. Pradeda mi se zvao Ivan čudi me da mi nisi dala to ime. Lepo je ime Ivan, ali ja volim ime Aćim, dedin brat se zvao Aćim. Pa dobro, još sam dobro sa imenom i prošao. Zamisli da sam bio žensko pa dasi mi dala neko starinsko ime slično tvome, Sara je imala sreće,zamisli Milojka.
Pa zar je ime toliko bitno.Ma bolje da kažem da nije, ko će sa tobom izaći na kraj.
Dobro, ali zar baš moraš ići na to veselje, pa vi i niste neki drugovi?
Jao ista si ko Ivan i on mi govori šta ćeš tamo, nisu oni tvoje društvo.... Ivan je dobar momak, kako on nije pozvan, pa kako da ga zove oni se ne druže....
Pa ne družiš se ni ti nešto posebno sa tim momkom, što je dobio dete.
Ko još ide?
Moja dva druga, moja dva brata. Ti znaš koliko smo mi dobri, znam Aćo, znam koliko ih ti voliš,
Vole i njih dvojica tebe, ali rođena braća su braća....
Ja sam njima kao brat , tako kažu braća Brankovići....
Onad su Vuk i Vujica Branković i moji sinovi..... Pa Sara može da bude srećna ima tri brata, tri zaštitnika, tri momčine ko od stene odvaljene, blago njoj.
Ajde idi spremaj se.
Da ponesem onu lozu staru dvadeset godina? Ponesi čedo majkino rodio se sin, a i da je devojčica isto je, dete je dete. Ma da vi Hercegovci i Crnogorci volite prvo da bude muško, a sledeće šta bude. Neka je svojoj porodici živ i zdrav.
Lepo se provedi, možada se zagledaš i u neku devojku....
Mama u kome veku ti živiš?
Čini mi se u devetnestom. Ma kakav devetnaesti, ti si kao putnik kroz vreme mama. Aćime, ma šta se sada buniš, voliš misterije, teorije zavere. A ja kada pričam o tome ti dobro naćuliš uši. Jeste mama pa ja sam duša tvoje duše.
Ajde, ćao mama, idem da se spremim, Vuk dolazi po mene za par minuta, pa odesmo. Dobro.....
Gluvo doba noći, Vidače, Aćim još nije došao kući?
Lezi bona, momak ko momak, doći će.
Vidače, šta je sad, Musa zavija, to jezivo zvuči. Milojka šta ti je spavaj to vetar fijuče, doći će, mora ujutru rano na posao, konji ne mogu čekati podne da se nahrane i napoje.Vidače idem ja da komšinice Radojke i njen sin je bio na veselju da vidim da li se vratio.
Nemoj uznemiravati ženu, momci se malo zapili, ostali svi kod domaćina da spavaju. Dobro kad ti tako kažeš.
Saro, čedo mamino ustani, vreme je da kreneš u školiu.
Odmah majko, a gde je Aćo, nešto se dugo zadržao mora da ašikuje sa nekom...
Ko će ga znati, rekao je da se neće dugo zadržati, još ga nema, Musa je jako nervozan, reži, zavija, pa mama Musa je njegov pas znaš koliko se oni vole.
Mama ne brini otišao je sa svojim najboljim drugovima. Ma idem ja kod Radojke da vidim da li je njen Bogdan došao i on je otišao sinoć, ne sa njima, otišao je sam ali je otišao na veselje oni su rođaci. O Radojkaaaa. Kojim dobrom Milojka tako rano, ajde da popijemo kavu. Nisam zato došla da li je tvoj Bogdan kod kuće? Moj Aćim se još nije vratio, bogami nije ni moj Bogdan. Gde li su se zadržali. Idem ja do brata da vidim, mogu li i ja sa tobom. Možeš bona, kako ne bi mogla. Ja neću da ulazim u kuću, sramota je rodilo se dete a ništa nisam ponela. Ti si ipak rod. Dobro bona.
O brate,
Šta je ovo kao da ovde nema žive duše, a noćas su slavili, pucalo se do nas se čulo.
Evo izlazi Vidoje...
Vidoje Boga ti gde su moj Bogdan i Milojkin Aćim, još se nisu vratili kući.
Radojka, sinoć se malo pucalo, malo se popilo momci ko momci malo pucali, zrno slučajno pogodilo Bogdana i Aćima ali ne brinite sve će biti u redu.
Kuku meni jadnoj zakukaše žene u glas. pa što ne javi, kada se to desilo?
Nešto malo pre ponoći, prebacili su ih u bolnicu, ništa strašno biće momci dobro. Ne brinite.
Kako da ne brinem jadna li nam majka koja nas je rodila zakuka Radojka. Milojka se sruči na zemlju ko pokošena. Vidoje povika Borka, brzo vodu, pade Milojka ko pokošena.
Evo voda, Milojka se polako pridiže.
Da li će Bogdan i Aćim biti dobro. Što nam nejavi da odmah idemo u bolnicu.Biće dobro jaki su oni momci.
Kako nam ne javiše braća Branković ništa. Ne znam. Ajde pohitajte Vas dve kući pa u bolnicu.
Radojka tu nešto nije u redu ništa nam nisu javili a deca su nam u bolnici. Ajde što nisu nama ali kako tebi nisu javili pa ti si mu rođena sestra. Evo ga ide i moj Vidak, Vidače plačnim glasom mu pritrča Milojka naš Aćim je sinoć na veselju ranjen pucalo se, kaže Vidoje ništa strašno, sa njim je u bolnici i Bogdan i on je ranjen.
O Bože pomozi, ajmo brzo u bolnicu.
Kako nam niko ne javi, plačnim glasom reče Vidak, ni braća Branković. Gde su braća Branković, oni sigurno znaju šta se desilo, gde je tvoj bratić, pa tako nešto da se desi a da nas niko ne obavesti. Moj Aćim nije poneo oružje od kuće, otišao je sa Vukom Brankovićem, a tvoj Bogdan je otišao sam. On ne voli oružje ni da vidi. Aćim je poneo litru rakije i čisto srce bio je tako srećan što ide. Kuku meni jadnoj, samo da deca prežive, da se oni oporave. Doktore zavapi Milojka, kako je moj sin. U teškom je stanju, odgovori doktor, pratimo ga, u goroj situaciji je Bogdan.
Pa kako, nama su rekli da su malo povređeni, ništa strašno. To nije tačno ja Vam kao lekar moram reći istinu.
Mila majko moja, da li će naša deca preživeti. Od toliko gostiju da nama niko ništa ne javi, ni domaćin, ni Brankovići, pa ljudi moji da li neko zna šta se te noći desilo, nije moguće od toliko gostiju da niko ništa nije video. Evo ide Vujica. Vujice sine šta se desilo? Vujica sagnu glavu i ne reče ništa,Milojka reče mi Vidak, pusti Vujicu, vidiš da je potrešen, smiri se malo, biće sve u redu. Šta će biti u redu Vidače, naš sin je u jako teškom stanju , Bogdan u još gorem, ne mogu da se smirim, nije bio mrkli mrak, da se ne vidi prst pred okom, ako je slavlje bilo napolju valjda je postojalo neko osvetljenje i fenjer da je goreo nešto bi se ipak videlo. Mesec je zašao za oblake, kako njih dvojica da nastradaju. Bože samo da deca budu dobro, Danas je Vasilije Ostroški, Sveti Vasilije pomozi Bogdanu i mome sinu. Oče naš koji si na nebesima, da se sveti ime tvoje.....
Mama, mama,
Molim Saro, mama ti vrištiš, smiri se hajdemo kući doćićemo ponovo sutra.
Noć pada, Milojka molim Vidače, moraš malo leći da se odmoriš. Vidače, gde smo mi danas bili ja se uopšte ne sećam današnjega dana, znam da sam negde išla ali ne znam gde. Gde je Aćim, gde je Sara?
Gde smo mi danas išli, molim te nemoj vikati na mene ne mogu to da podnesem, ne sećam se današnjega dana.
Milojka Bogdan i Aćim su nastradali neko je pucao na veselju.Kako su nastradali, molim te ispričaj mi sve polako.
Milojka moja sve ću ti ispričati,ti lezi a ja ću pričati.
Ti znaš koliko ja volim, Aćima, Saru, tebe. Znam Vidače, pa trideset šest godina smo zajedno.
Ti si ljubav mog života, Milojka ti znaš koliko ja tebe volim.
Znam Vidače.
Spavaj molim te, sve će biti dobro, sutra je novi dan, videćeš momci će biti dobro.
Naš Aćim je momčina, plemenit, čistog srca, Bogdan je momak ipo, dobar taj mrava nije zgazio, daće dobri Bog i Vasilije Ostroški da momci prežive.
E moj dobri Vidače, valjda će biti tako.Spavaj molim te, sutra ćemo ponovo u bolnicu.
Hoćemo ali samo da momci budu dobro.
Biće, sutra je novi dani.
Bojim se Vidače, Musa ponovo zavija, nije to vetar, čujem ga zavija kao vuk.
Šušti mi u ušima, molim se u sebi Vasilije Ostroški danas je 12.05. pomozi deci.
Polako sviće novi dan, ustani Milojka idemo u bolnicu.
Odmah ću, kakvo je vreme napolju malo je prohladno duva neki vertar.
Vidače da li si nahranio pse, ne brini bio je Ivan on će hraniti pse dok Aćim ne bude bolje, tako je rekao. psi su njegova briga.
Dobro, idemo onda.

Нема коментара:

Постави коментар