недеља, 29. мај 2022.

Kolač sa višnjama





 

Godinama u našem dvorištu su rasle i rađale višnje. Ove godine višnja nije rodila.  U našem selu skoro  ispred svake kuće je zasađeno voće, uglavnom , višnje i jabuke a nađe se i po  koji dud. Ja lepo krenem ulicom zastanem ispred svake višnje, uberem po par višanja i dok napravim krug do kuće najedem se. I da me neko vidi da berem višnje, niko mi ništa ne bi rekao, jer neko obere višnje, neko ne, u nekim kućama niko ne živi i tako.... Napravih ja kolač sa višnjama, berući višnje, jedna u kesu , dve u usta .....
Kiša je juče padala čitav dan,  oprane su, a i da nisu nikome ništa i kao deca smo brali ulicom višnje idući iz škole, dolazili smo kući umazani od višanja..... Lepo je to vreme bilo. 

Što se tiče slikanja kolača moj sin bi rekao, kolač na oko  nije loš, ali brate kako si to slikala kao da reklamiraš to  starinsko heklanje iz prošloga veka, još si od gore posula šečer  u prahu, jedva se kolač vidi.
Čekaj da probam kakav je. Jedan, dva, tri, četiri.... pa i nije neki....
Nije a jedeš već peti i šesti držiš u ruci....

Potrebno je:


  • 300g višanja,
  • 240g marmelade, ja sam imala mešavinu ananasa i papaje, teglica je stigla sa Mauricijusa, da sam stavila i bilo koju drugu efekat bi bio isti.
  • 3 jaja,
  • izrendana korica jednog limuna,
  • 2 vanilin šećera,
  • 250g brašna,
  • 1 dl ulja,
  • 100g šećera i
  • 1 prašak za pecivo.

Priprema:


Umutiti jaja sa šećerom, dodati rendanu koricu limuna, vanilin šećer, marmeladu, ulje brašno, vanillin šećer i prašak za pecivo.
Testo izlijte u kalup koji je obložen papirom za pečenje. Od gore razbacati višnje.. Zagrejati rerun na 180 stepeni i peći kolač oko 35 minuta.
Ko voli kolač može preliti glazurom od čokolade ili samo šećerom u prahu.
Ja sam jedan mali deo testa odvojila i ispekla u jednoj maloj starinskoj šerpici, naravno od gore sam rasporedila višnje.

Нема коментара:

Постави коментар