Potrebno je:
- 400 grama očisćenih višanja,
- 2 kašike brašna,
- pola šoljice ulja,
- prstohvat soli i
- 2 kašičice šećera.
Priprema:
Višnje preliti vodom, tek da ogreznu, dodati šećer i kuvati ih, ali ne duže od deset minuta. U malu posudu sipati ulje dodajte brašno, pa ga na tihoj vatri upržiti, ali tako da ostane svetlo. U vrele, skuvane višnje (ostaviti vodu u kojoj su se kuvale) sipati uprženo brašno i uz lagano mešanje, dodati so i kuvati sos sve dok ne postane dovoljno gust. Ukoliko vam se učini da je pregust, slobodno dodajte vode. Ovaj sos se može koristiti i za deserte, ali onda umesto brašna koristite gustin koji treba rastvoriti u malo hladne vode i zahteva malo više šećera. Ovaj voćni preliv je divna poslastica u leto, rashlađen i preliven sa malo slatke pavlake.
Нема коментара:
Постави коментар