Kvasac od krompira
- Skuvajte oko 250g krompira oljuštenog i isečenog.
- Iscedite ga, ali sačuvajte vodu od kuvanja.
- Krompir izgnječite dodajte jednu kašičicu soli jednu kašičicu šećera i tri kašike brašna.
- Ostavite da se smesa ohladi, pa dodajte jednu četvrtinu vode od kuvanja.
- Smesu ostavite na toplom mestu nekoliko dana da odstoji, prekrijte je plastičnom folijom. Moj kvasac od krompira je aktiviran posle dva dana.
Testo:
- 400 g brašna,
- 1 kašičica soli,
- 150 ml vode
- krompirov kvasac.
Priprema:
Sve sastojke stavimo u činiju i varjačom izmešamo. Znači kvasac od krompira, vodu, so i brašno. Testo će biti meko i elastično. Mesimo oko desetak minuta.
Ostavimo na toplo mesto da se smesa udvostruči, oko sat vremena. Sad, kada se testo udvostručilo, stavimo ga na radnu površinu koju smo prethodno pobrašnjavili i oblikujemo testo. Posudu za pečenje podmažemo i pospemo brašnom, stavimo testo i ostavimo još oko sat vremena da kvasa. U zagrejanoj rerni pečemo hleb dok ne bude pečen.
Нема коментара:
Постави коментар