субота, 25. јануар 2020.

Manastirski krompir









Duše dobrih ljudi mirišu na bosiljak, jako volim miris bosiljaka, pogotovo kada list bosiljka protrljam između prstiju, volim i njegov cvet.
Bosiljku pravoslavna crkva, hinduisti i mnogi drugi narodi pripisuju božansku moć.
 Koristi za verske obrede kao lekovita biljka i kao začin. Zbog korisnih sastojaka i prijatnog mirisa, upotrebljavaju se: stablo, grančice, listovi i cvetovi. 


Potrebno je: 

  • 1kg krompira,
  • 150ml maslinovog ulja,
  • 8 čenova belog luka,
  • Bosiljak po ukusu,
  • 5-6 listova lovora,
  • so i biber po ukusu,
  • 200ml vode i
  • 1 limun.

Priprema: 

Zagrejte vodu do ključanja, a onda dodajte so. Isecite krompir na kriške pa ga preručite u posudu u kojoj ćete ga peći. Iseckajte beli luk pa dodajte krompiru. Dodajte lovorov list, bosiljak
i beber. Prelijte sve to sa vodom u kojoj ste rastopili so i maslinovo ulje. Izmešajte sve pa pecite u rerni oko dvadesetak minuta na 250 stepeni (dok voda ne ispari), a zatim pecite još oko dvadesetak minuta na 200 stepeni . Izvadite krompir, prelijte sokom  od jednog limuna. Još ga par minuta vratite u rerunu i služite.

Uživajte u svakom zalogaju to Vam želi Baćkova kuhinja!

Нема коментара:

Постави коментар