Jednostavan za pripremu, nije komlikovan, nema mnogo ukrasa, lep na oko , a tek kad se proba…..
Potrebno je:
- 500 g brašna,
- 1,5 dl mleka,
- 1 kockica kvasca,
- 100 g šećera,
- 1 žumance,
- 5o g margarina i
- 1 kašičica soli.
Priprema:
U 1,5 dl mlakog mleka dodamo malo soli, šećera, kvasac i malo brašna.Ostaviti na toplom da nadođe oko 10 minuta.
Kad se kvasac digne, dodamo margarin , šećer, žumance i brašno. Smesu zamesimo tako da ne bude pretvrda. Ostavimo oko sat vremena na toplom da testo naraste.
Podelimot testo na tri dela . Razvučemo testo u tri trake i ispletemo pletenicu.
Pletenicu premažemo razmućenim jajetom. Pečemo dok pletenica ne dobije lepu zlatnu boju. Kada je pletenica pečena izvadimo je ukrase zalepimo sa rastvorom vode i šećera jedna kašičica šećera jedna kašika vode. Ukrase pravite po ukusu.
Нема коментара:
Постави коментар