понедељак, 20. јун 2022.

Kolač sa kruškama ječmenkama





 


 




Kruške ječmenke su dobile naziv po vremenu zrenja, sredinom juna odnosno u isto vreme kada i ječam. Plodovi su sitni,prijatnog ukusa i arome. Spada u starije sorte krušaka.
19.06.2022.
Manastir Rakovica
Manastir Rakovica je manastir Srpske pravoslavne crkve, posvećen arhanđelima Mihajlu i Gavrilu, smešten u beogradskoj opštini Rakovica.Već deceniju grob patrijarha Pavla ima isceljiteljske moći, naime brojni vernici koji su bolovlai od najtežih zdravstvenih tegoba, mentalnih oboljenja u manastiru Rakovica su pronašli utehu u molitvi koja ih je iscelila.
U krugu manastira je i ogromna kruška, plodovi su sitni, sočni, popadali po zemlji.
Sagnula sam se i uzela jedno petnestak malih kruškica, probala sam jednu bila je preslatka.
Od ostatka sam napravila, skroman kolač sa kruškama. napravila sam ga oko deset sati uveče nisam mogla da sačekam da ga pravim sutra, kada se vratim sa posla.



Potrebno je:

  • 12 malih kruškica-ječmenki,
  • 1dl ulja,
  • 3 jaja,
  • 250g brašna,
  • 2 vanilin šećera,
  • 100g šećerai
  • 1 prašak za pecivo.


Priprema:


Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, brašno, vanillin šećer i prašak za pecivo.
Testo izlijte u kalup koji je dobro podmazan margarinom. Utisnuti onoliko celih kruškica koliko imate, tako ih i rasporedite. Zagrejati rerun na 180 stepeni i peći kolač oko 35 minuta.
Ko voli kolač može preliti glazurom od čokolade ili samo posuti šećerom u prahu.
Ja sam ga posula šećerom u prahu.

Нема коментара:

Постави коментар