субота, 23. фебруар 2019.

Prevrnut kolač sa kruškama




U srpskom jeziku postoji izreka „Kao da je pao sa kruške“ kojom se kazuje da je neko zbunjen, glup ili blesav. Ova izreka se vezuje za ljude koji su se peli na krušku pa su se našli u društvu veštica i demona i onda pali sa drveta. Međutim u nekim krajevima kruška ima i bolje ugled u narodu. Tako se u okolini Đevđelije narod na drugi dan Vaskrsa skupljao i sa sveštenikom išao do stare kruške koju je sveštenik pričešćivao. Ovaj čin predstavlja simboličnu žrtvu krušci


Potrebno je:

  • 4-5 većih krušaka,
  • 125g putera,
  • 2 šolje šećera,
  • 4 jaja,
  • 1 i po šolja brašna,
  • 1 kesica praška za pecivo,
  • Pola šolje jogurta,
  • Sok od pola limuna i
  • 1 vanil šećer i malo ekstrata vanile.
Priprema:

Smesa od jaja: šećer i puter umutite, u to dodajei žumanca, jogurt, brašno, prašak za pecivo i na kraju umućena belanca. U tiganj stavite sećer (1 šolju), kruške isečene na kriške, malo sačekajte pa dodajte i sok od limuna i 50 g putera, sipajte vanil šećer i ekstrat vanile, sve malo prokuvajte da kruške omekšaju. Voće prebacite u okruglu tepsiju i posle par minuta preko voća prelijte smesu od jaja i brašna.Stavite tepsiju u zagrejanu rernu na 170oC da se peče jedno 30-35 min. Pred kraj probodite čačkalicom testo da proverite da li je pečeno. Tepsiju poklopite odgovarajućim tanjirom , okrenete naopačke i prekrijete par minuta mokrom kuhinjskom krpom. Kad kolač ispadne, pospite je vanilin šećerom.

Нема коментара:

Постави коментар