недеља, 10. фебруар 2019.

Hleb sa heljdinim brašnom





Heljda potiče iz Azije, a na našem području se koristi kao žitarica iako to nije. Botanički pripada u kategoriju zeljastog povrća dok se u nekim kulturama svrstava među voćke. Zbog svoje hranjivosti, u kulinarstvu se smatra žitaricom. Radi se o semenkama veličine onih od pšenice.Najčešće se koristi kao zamena za pirinač li se od nje prave kaše. Heljdino brašno može biti tamnije i svetlije boje i ne sadrži gluten.






Potrebno je:

  • 400 grama heljdinog brašna, 
  • 1 kašičica morske soli,
  • 300 mililitara vode,
  • 2-3 kašike ulja (maslinovo, susamova...  i
  • pola kesice praška za pecivo.


Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni , kalup podmažite uljem  i pospite heljdinim brašnom.
Brašno, so, ulje vodu i prašak za pecivo dobro sjedinote, izlijte u kalup za pečenje. Pecite oko 25 odnosno dok ne bude pečeno u zavisnosti od rerne.

Нема коментара:

Постави коментар