понедељак, 25. јул 2016.

Samsa












Ovo je jedna od mnogobrojnih verzija Samse,  jelo je jeftino, brzo se sprema a ukus je fantastičan. Ko voli testo, kiselo mleko, beli luk Samsa je stvorena za njega. Mene ovo jelo podeća na Kljukušu.



Testo:
  • 600 g brašna,
  • kašičica soli 
  • 100g masti i 
  • 3 dl vode.

Preliv:
  • 1 l  kiselog mleka,
  • 5 čenova belog luka,
  • biber po ukusu i
  • so po ukusu .


Način pripreme:
Zamesiti testo od brašna, vode i soli. Premesiti testo na brašnom posutoj površini, pa ga podeliti na devet jednakih komada.

 Svako testo posebno razvući na prečnik od  oko 30 cm. 

Jedno po jedno testo premazivati sa mašću  a zatim preklopiti drugim testom. To isto uraditi i sa trećim testom koje se ne premazuje, već samo spojiti krajeve. Od devet jednakih komada spajanjem dobijamo tri jednaka testa. 
 Oklagijom  razvući kore koje smo dobili umotati ih pa  iseći na komade, ređati u pleh. Peći na temperaturi od 200° C,  oko 20 minuta.  Može i ovako da se uradi, meni se ovaj  postupak više dopada. Jufku rastanjiti oklagijom pa premazati sa mašću.  
Zatim tako pripremljenu koru, preklopiti sa dva kraja i naborati, iseći na manju parčad  pa položiti u namašćen pleh.
 Preliv: 
Iseckati  beli luk, dodati kiselo mleko, so,  biber i  sve dobro izmešati. Preliti preko vruće samse da bude dobro natopljena. Tako dobro natopljenu samsu servirati.

Нема коментара:

Постави коментар