среда, 4. март 2020.

Bazlama – turski hleb








Potrebno je:

Sve mere su u šoljama (kašikama). Za meru se koristi veća šolja za čaj od 2,5 dl.

  • 1 ¼ šolje  mlake  vode,
  •  1 kesica suvog kvasca,
  •  1 kašičica šećera,
  •  ¾ šolje jogurta,
  •  3 supene kašike maslinovog ulja,
  •  1 kašičica soli,
  •  4 šolje brašna i
  • ·2 kašike sitno iseckanog peršunovog lišća.

Priprema:

 Pomešajte kvasac, šećer , vodu i malo brašna u šolji. Ostavite da odstoji oko desetak minuta kako bi se aktivirao kvasac.
 Dodajte  jogurt, maslinovo ulje, so, brašno i mešajte dok se smesa ne sjedini.
 Podelite testo na  deset jednakih delova umesite u jufkice i prekrijte kuhinjskom krpom. Ostavite da odstoji oko petnestak minuta.
 Ugrejte tiganj na srednju temperaturu. Dok se tiganj greje, raširite jedan komadić testa u krug. Premažite krug sa maslinovim uljem. Kada se tiganj ugreje, stavite prvi krug  da se  peče, tako što ćete nauljenu stranu okrenuti ka dole. Kada je donji deo pečen okrenite  premažite i drugu stranu maslinovim uljem i pecite.
Kada je bazlama gotova, pospite je dok je još topla sa iseckanim peršunovim lišćem.
 Ono što je važno, jeste da gotove bazlame slažete jednu na drugu i držite ih prekrivene  krpom, kako bi omekšale i bile pogodne za motanje i jelo.

Нема коментара:

Постави коментар