Potrebno je:
- 1 kg krompira,
- 250g pekmeza,
- 250 do 400 g brašna,
- 1 jaje,
- prstohvat soli i
- 1 kašika masti
- 120g prezle i
- 120g masti.
Priprema:
Kuvan krompir ocedite i izgnječite. Dodajte kašiku masti i prstohvat soli. Ostavite ovaj pire da se malo prohladi.
Kada se krompir pire ohladio, postepeno dodavajte brašno.
Krenite prvo s manjom količinom oko 200 g sve dobro izmešajte i počnite mesiti rukom. Ako je preterano lepljivo, dodajte polako još malo brašna, ali pazite da ne dodate previše brašna. Nemojte nipošto dodavati dok god se testo lepi, jer ono zapravo i treba da je blago lepljivo, jer samo tako će knedle biti ukusne i meke. Ako preterate sa brašnom, biće tvrde i žilave. Količina brašna može da varira od 250g do 400g zavisi sve od krompira, ako je krompir vodenast treba više brašna. Zatim razviti testo debljine oko 2 cm. i iseći na kvadrate velicine 5 X 5 cm na svaki staviti kašičicu pekmeza. Ja sam stavljala pekmez od šljiva. Formirati knedlu i kuvati u slanoj kipućoj vodi. Kada vrijuća voda izbaci knedlu kuvati još malo i vaditi . U delu masnoće ispržiti prezle i uvaljati knedle.Servirati uz šecer i mlevene orahe, mleveni keks.
ZA KOLIKOBI OVDE BILO OSOBA DA JEDE
ОдговориИзбриши