четвртак, 26. март 2020.

Hleb bez kvasca, sa mojim ličnim pečatom

















Inspiracija za ovaj hleb je čarobni hleb Tain, umesto četvrtine kašičice suvog kvasca ja sam dodala kašičicu šećera. 

Potrebno je:


  • 3 čaše brašna (možete koristiti raženo, integralno ili obično brašno, a možete i napraviti kombinaciju sva tri),
  • 2 kafene kašičice  sitne soli,
  • 1 kašičica šećera  i
  • jedna i po čaša vode.


Priprema:

Pomešajte brašno, so, šećet , zatim dodajte vodu i sve dobro sjedinite. Pokrijte i ostavite da odstoji 12 sati . Nakon toga ponovo promešajte   i ostavite da odstoji dok se na površini testa ne pojave mehurići vazduha, a to može potrajati od 7 do 12 sati ili duže.
Istresite testo na radnu površinu, koju ste prethodno posuli brašnom, i preklopite ga kao koverat, a zatim prevrnite i ostavite da odstoji još sat, dva. Prvo zagrejte šerpu (potrebna vam je šerpa sa poklopcem), pola sata pre prečenja, a zatim stavite testo u posudu, poklopite i pecite pola sata na 250 stepeni. Nakon toga skinite poklopac i pecite još oko 20minuta.
Trebalo bi da se uhvati tamna korica, a ako nije pecite još malo dok se ne uhvati, a zatim umotajte hleb u krpu i ostavite da se hladi sat vremena i tek onda je proces završen.Hleb je baš težak, zbijen je.

Нема коментара:

Постави коментар