среда, 1. мај 2019.

Pita sa blitvom









Nisam zaboravila jaja, ova pita može i bez jaja, savršena je, moja baba Sava spremala je na najjednostavniji način.
Mast, sir, kiselina to je kiselo mleko, so, žara to je kopriva, i bez kvasca.
Verujte mi bila je savršena.
Iseče koprivu odnosno žaru, doda kiselinu odnosno kiselo mleko, so, celi sir,  sir napravljen od nekuvanog mleka, sva masnoća ostane u njemu i nije imala vagu, sve otprilike i bilo je savršeno sve što spremi.
Ona je uglavnom spremala stara jela, pite, raštan, hlebove iz paorskih peći, kuvala je odlično varivo sa štirom ....

I ova stara fioka iz kredenca je nasleđe moje babe Save. Kad bi fioka umela da priča....


Potrebno je:
  • 1 čaša ulja,
  • 300g sira,
  • 2 dl kisele pavlake,
  • 300g blitve,
  • soli po ukusu,
  • 2 dl jogurta
  • 1kesica suvog kvasca i
  • brašna toliko da smesa ne bude ni mnogo gusta ni retka oko 500g ja stavim.


Priprema:



Blitvu iseckati dodati pavlaku, sir ,jogurt, so ,kvasac i na kraju brašno. Sve dobro izmešati podmazati tepsiju izruciti smesu i peci u zagrejanoj rerni dok lepo ne porumeni.

Нема коментара:

Постави коментар