mama je i dan danas sprema. Mamina mama Ikonija je pravila malo drugačiju verziju, nije bilo spanaća i blitve već se seckao štavelj.
Šta je štavelj?
Štavelj je biljka koja je kao korov prisutna svuda, ali i na obradivim površinama. Izuzetan je invazivni korov koji se brzo širi i zauzima veliki prostor. To je biljka koja se od davnina koristi u narodnoj medicini i gastronomiji. Listovi štavelja imaju prijatan, kiselkast ukus i pojavljuju se u rano proleće.
Umesto belog brašna, koristili su kukuruzno, umesto pavlake kajmak, jaja su se stavljala ponekad kad ih je bilo, umesto jogurta kiselina, ali je zato sira uvek bilo u izobilju, i kravljeg i ovčijeg. Posebno sira iz mešine. Ništa se nije merilo, vagu nisu ni imali, sve otprilike i uvek je ispadala odlično.
Potrebno je:
Priprema:
Blitvu iseckati ,umutiti jaja, dodati pavlaku, sir ,jogurt, so ,kvasac i na kraju brašno. Sve dobro izmešati podmazati tepsiju izruciti smesu i peci u zagrejanoj rerni dok lepo ne porumeni.
Umesto belog brašna, koristili su kukuruzno, umesto pavlake kajmak, jaja su se stavljala ponekad kad ih je bilo, umesto jogurta kiselina, ali je zato sira uvek bilo u izobilju, i kravljeg i ovčijeg. Posebno sira iz mešine. Ništa se nije merilo, vagu nisu ni imali, sve otprilike i uvek je ispadala odlično.
Ovo je verzija zeljanice moje mame Mirjane, prilagodila je životu u Vojvodini.
Potrebno je:
- 3 jajeta
- 1 čaša ulja,
- 300g sira,
- 2 dl kisele pavlake,
- 300g blitve ili spanaća,
- soli po ukusu,
- 2 dl jogurta
- 1/2 kockice kvasca ili jedna kesica suvog kvasca i
- brašna toliko da smesa ne bude ni mnogo gusta ni retka oko 500g ja stavim.
Priprema:
Blitvu iseckati ,umutiti jaja, dodati pavlaku, sir ,jogurt, so ,kvasac i na kraju brašno. Sve dobro izmešati podmazati tepsiju izruciti smesu i peci u zagrejanoj rerni dok lepo ne porumeni.
Нема коментара:
Постави коментар