Potrebno je:
Univerzalno testo za pitu 1kg brašna,
2 dl ulja,
1/2l vode (zimi se testo mesi mlakom a leti hladnom vodom) i
so.
Za fil je potrebno:
- 30 mladih listova vinove loze,
- 3-4 struka mladog zelenog luka,
- 3 jaja,
- 1 časa od 2 dl kiselog mleka,
- 1 čaša kukuruznog brašna,
- 1kesica suvog kvasca,
- 300g Mladog Biser sira i
- 1dl ulja.
Priprema:
Listove vinove loze operite, prelijte sa vrelom vodom i ostavite da stoje jedan minut a zatim ih prelijte hladnom vodom. Ocedite vodu i naseckaj te ih na sitne komadiće.
Mladi luk očistite pa i njega naseckajte.
U dublju posudu stavite jaja i kiselo mleko i promešajte da se sjedine.Dodajte brašno pomešano sa suvim kvascem, naseckani luk, seckanu vinovu lozu i sitan sir. Sve dobro sjedinite.
Testo :
Brašno posoliti, dodati ulje i lagano sipati vodu neprestano mešajuci da se dobije meko testo.Mora dobro da se izradi.Podeliti na 4 dela pa svaki deo dobro izraditi na dasci posutoj brašnom. Rukom rastanjiti delove testa u prst debele lepinjice, svaku malo premazati uljem ili masti pa ih prekrijte krpom i ostaviti u toploj prostoriji da odstoje 30 min. Odstojale lepinjice se rastrezu rukom i prstima razvuku na krajevima da se dobije veći krug a onda se razvlače na stolnjaku.Krajeve lagano odcepiti i napraviti 5-tu lepinjicu.Testo se poprska toplim uljem ili masti. Nanosi se fil po celoj površini i savijaju se kore (fil u ovom slučaju je od listova vinove loze sa dodacima).U manjoj posudi se pomeša voda i ulje pa se gotova savijača poprska pre pečenja.Peći u jako zagrejanoj rerni na 200’.Pečena pita se poprska mlakom vodom i prekrije krpom da odstoji.
Baš ti je interesantna ova pita. Ne bih se nikada dosetila da je filujem na ovaj način.
ОдговориИзбришиHvala!
ОдговориИзбриши