понедељак, 13. мај 2019.

Hleb sa belim lukom i peršunovim lišćem





















Potrebno je:

  • 1 kg brašna,
  • 200 ml mlakog mleka,
  • 200 ml maslinovog ulja,
  • 1 paketić svežeg kvasca,
  • 1 kašičica šećera ,
  • 1 kašičica soli i
  • 500 ml mlake vode.

Fil:

  • 2-3 čena belog luka,
  • Šaka listova peršuna,
  • Kašika maslinovog ulja i
  • Prstohvat soli.

Priprema:


U mlako mleko dodati šećer i kašiku brašna, zatim izmrviti kvasac, dobro promešati i ostaviti da nadodje, oko 10 minuta.
U veću posudu sipati brašno, dodati so, nadošli kvasac i ulje. Sve sjediniti i lagano dodavati vodu, uz stalno mešanje varjačom.
Na radnoj površini, koju ste posuli brašnom mesiti testo bar desetak minuta minuta i ostaviti ga da odstoji oko pola sata. Zatim ga ponovo premesiti i formirati željene veknica. Ja sam napravila dve veknice hleba. . Vekne složiti u pleh, koji ste obložili papirom za pečenje. Laganim potezima, oštrim nožem zaseći vekne na nekoliko mesta. Prekriti ih najlonom i ostaviti da narastu, oko dvadesetak minuta. Zasečene džepove u testu puniti napravljenim filom .
Za fil sitno iseckajte beli luk i peršunov list, pomešajte sa maslinovim uljem uz dodatak soli.
U već zagrejanu rerun na 200 stepeni na dno staviti manju posudu sa vrelom vodom (to će pomoći da se napravi bolja korica), a zatim ubacite pleh sa veknama. Hleb ne smete nikako da prepečete, a dužina pečenja zavisi od veličine vekne. Idealno vreme je oko 50 minuta.
Gledajte da vam preostane koja kašičica fila , pa ga još malo dodajte u džepove kad je pečen.

Uživajte u svakom zalogaju!

Нема коментара:

Постави коментар