субота, 13. октобар 2018.



Kraljica jeseni, bundeva










Hleb sa bundevom






Potrebano je:


  • 500g brašna,
  • 200g pirea od bundeve,
  • 20g svežeg kvasca,
  • 200ml  mlake vode,
  • 1 kašičica  šećera, 
  • 1 kašičica meda i 
  • 50ml  ulja.

Priprema:

U vodi razmrviti kvasac, dodati šećer i ostaviti da  nadodje.
Prosejanom brašnu, dodajte  ulje, med i pire od bundeve, a na kraju i kvasac. Zamesiti testo. Pokriti i ostaviti da odstoji na toplom mestu oko 30 minuta.
Zagrejati rernu na 250C. Olučasti kalup podmazati i posuti brašnom.
Nadošlo testo izručiti na radnu površinu  posut brašnom i blago premesiti, oblikovati veknu i staviti je u pleh. Ostaviti još malo da raste. Peći 40 minuta.

Uživajte u svakom zalogaju to Vam želi Baćkova kuhinja!

недеља, 7. октобар 2018.

Gnezda sa bundevom















Potrebno je :

  • 500 g tanjih kora, 
  • 100 ml ulja, 
  • 3 vanilin šećera,
  • 200g šećera,
  • 500g rendane bundeve i 
  • cimet po ukusu.


Priprema:


Na radnu površinu stavite jednu koru premazite je sa uljem i posuti kristal šećerom. Ostavite na gornjoj široj strani 5 cm nepremazano. Donju stranu preklopiti na 5 cm i staviti neki tanji štapić i zajedno s njim urolati koru do onog nepremazanog dela, potom koru polako nabirati a onda  skinuti sa štapića. Krajeve saviti i sastaviti tako da formirate krug, odnosno gnezdo. Tako pripremljeno gnezdo napunite rendanom bundevom pomešanom sa šećerom i cimetom.
I tako redom dok se sve ne potroši, ja sam napravila i jedno veliko gnezdo.

Uživajte u svakom zalogaju to Vam želi  Baćkova kuhinja!

петак, 5. октобар 2018.

Pogačice sa šafranom






Potrebno je:

  • 1/2 kg brašna,
  • 1/2 kockice kvasca,
  • 1 kašičica soli,
  • 1 kašika šećera,
  • 130 ml vode,
  • 100 ml mleka,
  • 80 ml jogurta,
  • 50 ml ulja,
  • 1 žumance i
  • 1 kašičica šafrana.

Priprema:

U mlakoj mešavini vode i mleka, sa dodatkom šećera, razmutiti kvasac. U vanglicu staviti brašno, so, jogurt, ulje, žumance, kašičicu šafrana i nadošao ,kvasac. Zamesiti testo.
Testo staviti u nauljenu vanglicu, prekriti providnom folijom i ostaviti da odmara.
Kada testo naraste prebaciti ga na brašnom posutu radnu površinu. Od testa napraviti veknu i podeliti na delove. Od svakog dela, nauljenim rukama, napraviti pogačicu.
Napravljene pogačice poređati u podmazan pleh i ostaviti da narastu.
Rernu zagrejati na 180 stepeni. Kada pogačice narastu premazati ih, umućenim (viljuškom umutiit) belancetom, i staviti da se peku. Peći dok lepo ne porumene.

Uživajte u svakom zalogaju to vam želi Baćkova kuhinja!

субота, 29. септембар 2018.

Brza pita sa ajvarom






















Potrebno je:



  • 4 jajeta,
  • 1 čaša jogurta,
  • 1/2 čaše ulja,
  • 15 kašika brašna,
  • 200g sitnog sira, 
  • 1 kesica suvog kvasca i 
  • 10 kašika ajvara.
Priprema:

Umutiti jaja, dodati jogurt, ulje, sir, ajvar, brašno i suvi kvasac. Sve dobro sjediniti, tepsiju podmazati i peći u zagrejanoj rerni pola sata na 200C.
Uživajte u svakom zalogaju, to Vam želi Baćkova kuhinja!

Pita sa ajvarom
















Ako ste već napravile ajvar, možete napraviti i ovu izdašnu i brzu pitu.
Ja sam koristila ajvar koji sam pravila u Srbobranu na manifestaciji " Izadji mi na teglu".
Vi umesto blitve možete dodati spanać, a i ne morate ni jedno ni drugo, u svakom slučaju pita je odlična.
Uživajte u svakom zalogaju to Vam želi Baćkova kuhinja!
Umalo da zaboravim da napišem, na manifestaciji " Izadji mi na teglu" svi su mislili da je Baćkova kuhinja, kuhinja muške osobe. Što baš Baćkova kuhinja, pitali su me? Što nisam napisala Verina, Veričina kuhinja?
Pa to je moj nadimak, odgovorila sam im. Voditelj me gleda i pita: ko Vam je dao taj nadimak?
Moj tata, odgovaram. Smeh, jeste neobičan, ali moj je. Da to je moja kuhinja, Baćkova kuhinja, moj tata odavno više nije medju nama.


Potrebno je:
  • 500g kora za pitu, 
  • 300g ajvara,
  • 2dl kisele pavlake, 
  • 300g sira,
  • 3 jaja,
  • 10 listova blitve,
  • 100 ml kisele vode i 
  • 1 kašičica soli.



Priprema :

Blitvu iseckajte.

Sjedinite pavlaku, sir, jaja, ajvar, kiselu vodu, so i na kraju dodajte seckanu blitvu.
Stavite jednu koru premažite filom, zatim drugu koru i urolajte i tako redom dok ne potrošite sve i kore i fil. Podmažite tepsiju, ja sam koristila okruglu i redjajte pripremljene kore u krug.
Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite dok pita lepo ne porumeni