Čok ili kukruzovina pitanje je sada?
Ja sam rođena Stepanovčanka, i mi smo to zvali čokovi. Tata je iz jasala izbacivao čokove kada
životinje pojedu kukuruzovinu (odnosno lišće na čoku). Čokovi su se vezali u snopove i koristili za potpalu.
Bila kakao bilo ja sam napravila pogaču na čoku ( mi to tako zovemo).
Za ovu pogaču je potreban jedan čok koji sam ja presekla na dva dela.
Potrebno je :
400g brašna,
200g pirea od bundeve,
4 kašike majoneza,
1 kesica suvoga kvasca,
1 kašičica šećera i
1 kašičica soli.
Za premazivanje: 1 žumance
Za posipanje:
1 kašika crnog susama.
Priprema:
Bundevu ispeći, ohladiti i propasirati.
U veću činiju staviti brašno, dodati pire od bundeve, so, šećer i majonez i kvasac.
Zamesiti fino, glatko testo, ostaviti ga da naraste. Ako treba dodajte još malo brašna.
Čokove sam po sredini omotala aluminijunskom folijom, testo rastanjila na debljinu maloga prsta, isekla na trake i motala oko čoka
Нема коментара:
Постави коментар