Potrebno je:
Univerzalno testo za pitu 1kg brašna,
- 2 dl ulja,
- 1/2l vode (zimi se testo mesi mlakom a leti hladnom vodom) i
- so.
Za fil je potrebno:
- 1 kg rendane bundeve,
- 10 kašika šećera,
- 3 vanilin šećera i
- 1dl ulja.
Priprema:
- Bundevu izrendati dodati šećer i sve dobro izmešati.
Testo :
Brašno posoliti, dodati ulje i lagano sipati vodu neprestano mešajuci da se dobije meko testo.Mora dobro da se izradi.Podeliti na 4 dela pa svaki deo dobro izraditi na dasci posutoj brašnom. Rukom rastanjiti delove testa u prst debele lepinjice, svaku malo premazati uljem ili masti pa ih prekrijte krpom i ostaviti u toploj prostoriji da odstoje 30 min. Odstojale lepinjice se rastrezu rukom i prstima razvuku na krajevima da se dobije veći krug a onda se razvlače na stolnjaku.Krajeve lagano odcepiti i napraviti 5-tu lepinjicu.Testo se poprska toplim uljem ili masti. Nanosi se fil po celoj površini i savijaju se kore (fil u ovom slučaju je bundeve).U manjoj posudi se pomeša voda i ulje pa se gotova savijača poprska pre pečenja.Peći u jako zagrejanoj rerni na 200’.Pečena pita se poprska mlakom vodom i prekrije krpom da odstoji.
Ja sam bundevaru obilato posula šećerom u prahu.
Нема коментара:
Постави коментар