недеља, 18. октобар 2020.

Прича, путовања изненађења

17.10. 2020. године

Прохлано јутро, крећемо из Новог Сада на путовање а не знамо где идемо. Улазимо у аутобус.
Где ће нас данас пут одвести, кишица полако ромиња.
Прва дестинација Београд , Милошев конак, ту смо свратили попили кафу, чај по избору и кренули даље киша пада ли пада.
Зауставили смо се да се сликамо испред платана Конака кнеза Милоша на Топчидеру.
Киша и даље пада,
Топчидерска црква Светих апостола Петра и Павла је храм Српске православне цркве који се налази на општини Савски венац у Београду. Смештена је у парку Топчидер и подигнута је између 1832. и 1834. године. Задужбина је кнеза Милоша Обреновића који је био и њен ктитор. У непосредној близини налазе се и Милошев конак, као и Црквени конак у Топчидеру.
Хоће ли киша више стати,
Долазимо у Музеј Николе Тесле, ту се чува лична заоставштина Николе Тесле. Основан је 1952. године и посвећен је генијалном, ванвременском СРПСКОМ проналазач, научнику инжењеру....
Идемо даље,
Црква Светог Марка, у цркву се спремају да уђу младенци, прелепо их је видети, млади, срећни, насмејани. Пожели мо им све најлепше у даљем животу.
Црква Светог Марка на Ташмајдану грађена је од 1931. до 1940. године у непосредној близини старе цркве из 1835. године, према плановима архитеката Петра и Бранка Крстића. Обликована је у духу архитектуре српско-византијског стила. По општем градитељском решењу, архитектонским формама и полихромији фасада, овај храм је пројектован према великом узору, цркви манастира Грачаница.
Киша је коначно престала да пада, сликамо се поред
споменика патријарху Павлу.
Крећемо ка Космају, прати нас лепо време.
Манастир Тресије
Недалеко од извора потока Тресије, на његовој левој обали, угнездила се црква Сабора светих Архангела са својом капелом, старим и новим конаком, извором и другим здањима. То је манастир Тресије. Издигао се на 392. метар северозападне космајске висине подно Малована, опколио церовима и буквама, те је у сталном преплитању светлости и сенки. Тихује и у својим недрима чува векове благодарја.
Крећемо за Нови Сад, крај путовања.
Хвала Ружи и осталим путницима на лепо проведеном дану.
До неког следећег путовања.

Нема коментара:

Постави коментар