понедељак, 29. јун 2020.

Манастир Света Петка-Беркасово28.06.2020. лета Господњег

Израз лета Господњег,

Свe црквене књиге koje су издате пре много година, чак пре 2000 година и више имају обавезно наведену годину издања и реч лета Господњег.- Веровало се да сваки дан припада Господу и да је сваки дан дар од Бога, па се подразумевало да је и година Господња .
Беркасово


Како је село добило име, у суштини, нико не зна . Ово место је почело да се спомиње још у 15. веку као Беркус. Кажу да потиче од мађарске речи „беркус” која значи „стабло лозе” јер су овде распрострањени виногради.

У близини Беркасова на два километра северозападно у саставу споменичког комплекса парохијалне цркве, налази се Црква Свете Параскеве — Св. Петка, смештена у лепој ували на потезу Ашман, окружена шумом и виноградима. Испод самог темеља, на источној страни цркве налази се уређен извор, чија се вода у народу сматра лековитом и чудотворном.

Манастир у Беркасову, селу у општини Шид, посвећен Светој Петки Трновској, најзападнији је фрушкогорски манастир. Храм Свете Петке проглашен је манастиром 8. августа 2008. године, на дан црквене славе. Манастир је женски.
Данашња Црква Свете Петке настала је у другој половини XIX века. У кругу манастира се налази „лековити” извор, крај којег је својевремено подигнута црква брвнара, водица. Према писаном извору из 1863. године, око брвнаре, која је касније изгорела, окупљао се народ пристигао из разних крајева. Уклесани натпис на мраморној плочи који потиче од извесног Дубровчанина излеченог од тешке болести један је од неколико натписа захвалности који сведочи о лековитости ове воде. Утврђени град Беркасово био је у поседу Вука Гргуревића, а касније и деспота Јована Бранковића (1496) једног од ктитора оближње Привине главе.
Нема коментара:

Постави коментар