Heljda potiče iz Azije, a na našem području se koristi kao žitarica iako to nije. Botanički pripada u kategoriju zeljastog povrća dok se u nekim kulturama svrstava među voćke. Zbog svoje hranjivosti, u kulinarstvu se smatra žitaricom. Radi se o semenkama veličine onih od pšenice.Najčešće se koristi kao zamena za pirinač li se od nje prave kaše. Heljdino brašno može biti tamnije i svetlije boje i ne sadrži gluten.
Potrebno je:
- 400 grama heljdinog brašna,
- 1 kašičica morske soli,
- 300 mililitara vode,
- 2-3 kašike ulja (maslinovo, susamova... i
- pola kesice praška za pecivo.
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni , kalup podmažite uljem i pospite heljdinim brašnom.
Brašno, so, ulje vodu i prašak za pecivo dobro sjedinote, izlijte u kalup za pečenje. Pecite oko 25 odnosno dok ne bude pečeno u zavisnosti od rerne.
Нема коментара:
Постави коментар