14.01. slavi se Mali Božić, odnosno Vasiljevdan i proslava Nove godine. Vasilica je ime dobila po svetom Vasiliju. Mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko, mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople na Mali Božić! U Srbiji se kolači nazvani vasilice spremaju od kiselog ili lisnatog testa, a i jedni i drugi se prelivaju medom.
Zamesite vasilicu izađite napolje i pogledajte u nebo.
Potrebno je:
- 20g kvasca,
- 1 kašičica šećera,
- 1 kg brašna,
- 1 kašičica soli,
- 500ml mlake vode i
- 50ml ulja.
Priprema:
Kvasac stavite da nadodje sa kašičicom šećera i brašna u malo mlake vode.
Pomešajte ga sa brašnom, splju i vodom pa zamesite testo. Ostavite da naraste oko pola sata pa premesite. Ostavite još oko pola sata da odmara, podmažite i brašnom pospite tepsiju stavite testo i pecite na 220 stepeni oko 40 minuta, smanjite na 160 stepeni i pecite još oko 20 minuta.
Uživajte u svakom zalogaju to Vam želi Baćkova kuhinja!!!
Нема коментара:
Постави коментар