недеља, 6. јануар 2019.

Badnjača





Stara tradicionalna jela Badnjača je pogača koja se služi na Badnje veče.


Potrebno je:


  • 40g svežeg kvasca,
  • 400 ml mlake vode,
  • 1 kašika šećera,
  • 2 kašičice soli,
  • 700g  brašna i
  • 50 ml + 2 kašike ulja.

Pripema:

U mlakoj  vodi razmutiti kvasac i šećer. Dodati pola brašna, ulje i so, pa dobro izmešati. Nakon toga dodavati ostatak brašna pa nastaviti mešanje varjačom dok ne postane jako gusto.
Kad već ne može da se meša i trebalo bi da se umesi preliti onda sa one 2 kašike ulja, može i 3 i malo premesiti.
Ostaviti tako testo pokriveno krpom da odstoji 20 – 30 minuta na toplom mestu. Izvaditi zatim testo, malo ga premesiti pa ga rukom istapkati da se raširi, da bude kao tanka lepinja. Staviti u pleh veličine 30 cm.
Izbockati viljuškom, premazati četkicom uljem i ostaviti 20 minuta da odstoji. Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni i staviti da se peče.
Pečena je kada fino porumeni, oko 25 minuta peći, zavisno od rerne. Pečenu pogaču izvaditi i ” umiti”, to znači premazati sa malo vode, zamotati u krpu i ostaviti do služenja.

Uživajte u svakom zalogaju to Vam želi Baćkova kuhinja!!!

Нема коментара:

Постави коментар