Začin šafran je poznat od davnina.
Šafran je simbol mudrosti i bogatstva, što materijalnog što duhovnog.
Naziv je dobio po persijskoj reči za'faran, što u prevodu doslovno znači "budi žut".
Potrebno je :
- 300g brašna,
- 1 kockica kvasca, 10g
- 100 ml mlake vode,
- kockica margarina, oko 40g
- supena kašika meda,
- kašičica soli,
- kašičica šafrana.
Za premazivanje i posipanje:
- jedno žumance i
- semenke po ukusu.
Postupak:
Stavite kvasac u malo tople vode da naraste. Pomešajte brašno i so u činiju i dodajte kvasac koji je u međuvremenu narastao. Dodajite vodu postepeno u brašno , i počnite da mesite. Odmah dodajte i rastopljen margarin, kašiku meda i šafran. Zamesite glatko testo i stavite na toplo da raste. Posle 45 minuta “odmaranja” testa, premesite ga i ostavite još sat vremena da raste. Nakon toga zagrejte rernu na 200 stepeni i premesite hleb još jednom, ali ovoga puta napravite pletenicu i stavite u podmazan ili pek papirom obložen pleh. Pletenicu pravite tako što celu količinu hleba podelite na tri jednaka dela, od svakog napravite tri dugačka štapića i ispletete je. Ostavite testo na raste još oko pola sata. Premažite hleb žunmancetom i pospite semenkama po ukusu, možete a i ne morate.
Hleb se peče na 200 stepeni oko 25 minuta do pola sata, ali to naravno zavisi od rerne.
Uživajte u svakom zalogaju to Vam želi Baćkova kuhinja!
Нема коментара:
Постави коментар