недеља, 2. децембар 2018.

Slatki hleb sa šafranom









Začin šafran je poznat od davnina.
Šafran je simbol mudrosti i bogatstva, što materijalnog što duhovnog.
Naziv je dobio po persijskoj reči za'faran, što u prevodu doslovno znači "budi žut".


Potrebno je :
  • 300g  brašna,
  • 1 kockica kvasca, 10g
  • 100 ml  mlake vode,
  • kockica margarina, oko 40g
  • supena kašika meda, 
  • kašičica soli, 
  • kašičica šafrana.

Za premazivanje i posipanje:


  • jedno žumance i
  • semenke po ukusu.


Postupak:

Stavite kvasac u malo tople vode da naraste. Pomešajte brašno i so u činiju i dodajte kvasac koji je u međuvremenu narastao. Dodajite vodu postepeno u brašno , i počnite da mesite. Odmah dodajte i rastopljen margarin,  kašiku meda i šafran. Zamesite glatko testo i stavite na toplo da raste. Posle 45 minuta “odmaranja” testa, premesite ga i ostavite još sat vremena da raste. Nakon toga zagrejte rernu na 200 stepeni i premesite hleb još jednom, ali ovoga puta napravite pletenicu i stavite u podmazan ili pek papirom obložen pleh. Pletenicu pravite tako što celu količinu hleba podelite na tri jednaka dela, od svakog napravite tri dugačka štapića i ispletete je.   Ostavite testo na raste još oko pola sata.  Premažite hleb žunmancetom i pospite semenkama po ukusu, možete a i ne morate.
Hleb se peče na 200 stepeni oko 25 minuta do pola sata, ali to naravno zavisi od rerne.

Uživajte u svakom zalogaju to Vam želi Baćkova kuhinja!

Нема коментара:

Постави коментар