субота, 1. децембар 2018.

Slatki hleb sa jabukama









Sastojci za testo: 


  • 280g  brašna,
  • kockica margarina,
  • kašika suvog instant kvasca,
  • 50 g šećera,
  • pola kašičice soli,
  • 1  jaje,
  • 120 ml mleka i
  • 1 kesica vanillin šećera.


Sastojci za fil od jabuka:


  • 5 jabuka, ( oko 400 g ),
  •  150 g šećera  i
  • kašika limunovog soka.



Priprema:

 U  posudu staviti 200 g brašna, jaje,  vanillin šećer,so   i kvasac.
Zagrejati polovinu mleka u koje ste dodali šećer i margarin , da se margarin  i šećer otope, stalno mešajući. Skloniti sa ringle pa dodati preostalo mleko da dobijete tečnost koja nije puno topla.
Sipati toplo mleko u brašno i varjačom sjediniti sve zajedno. Sad po malo dodavati preostalo brašno i mutite dok testo ne počne da se odvaja od stranica posude, ako je potrebno, dodati još malo brašna.
 Sipati testo na radnu površinu i domesiti testo rukom. Oblikovati u kuglu, i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
Dok testo raste, pripremiti fil od jabuka.
Jabuke oljuštiti, očistiti, iseći na sitnije kockice i preliti sa limunovim sokom. Posuti jabuke sa kristal šećerom.
Naraslo testo sipati na radnu površinu, koju ste prethodno posuli sa malo brašna  i rastanjite testo u kocku, oko 0.5cm debljine.
Fil od jabuka rasporedite po testu ali ostavite oko 4 do 5 cm na kraju testa prazno. Preko jabuka posuti   šećerom i zaviti u rolat a ivice dobro zatvorite.
 Testo  ostavite na toplom mestu da još jednom naraste. Kad je je testo naraslo 2/3 u kalupu, uključite rernu da se greje na 175°C 
Pecite  oko 30 do 40 minuta ili kad vidite da vam je gornja strana lepo porumenela, pečeno je. Izvaditi iz rerne i ostaviti u kalupu desetak minuta da se ohladi.
Isečenu parčad posuti prah šećerom.

Нема коментара:

Постави коментар