Sastojci za testo:
- 280g brašna,
- kockica margarina,
- kašika suvog instant kvasca,
- 50 g šećera,
- pola kašičice soli,
- 1 jaje,
- 120 ml mleka i
- 1 kesica vanillin šećera.
Sastojci za fil od jabuka:
- 5 jabuka, ( oko 400 g ),
- 150 g šećera i
- kašika limunovog soka.
Priprema:
U posudu staviti 200 g brašna, jaje, vanillin šećer,so i kvasac.
Zagrejati polovinu mleka u koje ste dodali šećer i margarin , da se margarin i šećer otope, stalno mešajući. Skloniti sa ringle pa dodati preostalo mleko da dobijete tečnost koja nije puno topla.
Sipati toplo mleko u brašno i varjačom sjediniti sve zajedno. Sad po malo dodavati preostalo brašno i mutite dok testo ne počne da se odvaja od stranica posude, ako je potrebno, dodati još malo brašna.
Sipati testo na radnu površinu i domesiti testo rukom. Oblikovati u kuglu, i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
Dok testo raste, pripremiti fil od jabuka.
Jabuke oljuštiti, očistiti, iseći na sitnije kockice i preliti sa limunovim sokom. Posuti jabuke sa kristal šećerom.
Naraslo testo sipati na radnu površinu, koju ste prethodno posuli sa malo brašna i rastanjite testo u kocku, oko 0.5cm debljine.
Fil od jabuka rasporedite po testu ali ostavite oko 4 do 5 cm na kraju testa prazno. Preko jabuka posuti šećerom i zaviti u rolat a ivice dobro zatvorite.
Testo ostavite na toplom mestu da još jednom naraste. Kad je je testo naraslo 2/3 u kalupu, uključite rernu da se greje na 175°C
Pecite oko 30 do 40 minuta ili kad vidite da vam je gornja strana lepo porumenela, pečeno je. Izvaditi iz rerne i ostaviti u kalupu desetak minuta da se ohladi.
Isečenu parčad posuti prah šećerom.
Нема коментара:
Постави коментар