Potrebno je:
- 3 jaja,
- 3 jabuke seckane na kockice,
- 150g mlevenih lešnika,
- 200 g šećera,
- 100 g putera,
- 1kašika kisele pavlake,
- narendana kora 1 limuna,
- 200g brašna,
- prstohvat soli,
- 1 dl mleka,
- 100g seckane crne čokolade,
- 1 kašika ekstrakta od vanile i
- 1 prašak za pecivo.
Glazura:
- 100g crne čokolade i
- 150g slatke pavlake.
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Premažite kalup za kuglof puterom i pospite prezlom. Jabuke očistite iseckajte na kocke i rasporedite.
Umutite jaja i šećer penasto. Dok mutite dodajte puter, lešnike, koru limuna, vanilu i kiselu pavlaku. Dodajte brašno i mleko naizmenično sve vreme muteći dok se sve ne sjedini u glatku masu, na kraju dodajte prašak za pecivo.
Uspite dve trećine testa u kalup. U preostalo testo dodajte mrvljenu čokoladu. Uspite preko cele površine testa, pa prodjite viljuškom kroz oba testa kružnim pokretima.
Pecite oko 40 minuta, poslednjih 20 minuta proveravajući testo čačkalicom s vremena na vreme, Kad je čačkalica sasvim suva, testo je pečeno.
Izvadite kolač iz rerne, a kada se prohladi i iz kalupa. Napravite ganaš, tako što ćete pavlaku zagrejati skoro do ključanja, pa preliti preko čokolade. Sačekajte pola minuta, pa snažno izmešajte da se sjedini.
Sačekajte da se malo prohladi, i kada bude dovoljno retko da može da se prelije, a opet dovoljno gusto da ne curi previše, prelijte preko kuglofa.
Po želji ukrasite.
Uživajte u svakom zalogaju to Vam želi Baćkova kuhinja!
Нема коментара:
Постави коментар