недеља, 24. септембар 2017.

Slavski kolač












Obično se kolač mesi dan pre slave. Običaj je da domaćica u sebi očita “ Oče naš“ . Većina domaćica smatra da mešenjem slavskog kolača iskazuje zahvalnost i odanost svetitelju. Dobro ispečen kolač ne sme da bude težak.
Sastojke za testo za ukrase pomešajte i zamesite tvrdo ,ukoliko je potrebno, dodajte još vode ili još brašna.
Testo za ukrase:

110g brašna

2 kašičice soli

2 kašike gustina

oko 100ml vode.
Neko za ovo testo koristi samo brašno i so, i to jednaku količinu. Dakle, kada ste umesili glatko testo ostavite ga uvijeno u plastičnu foliju da odstoji 10 minuta da se malo opusti, pa onda počnite sa pravljenjem ukrasa.

Gotove ukrase ostavite na papiru da se suše dok ne napravite kolač.

Sada pripremite testo za kolač.
Testo za kolač:

1kg brašna,
1 kašičica soli,

1 kockica svežeg kvasca,

225ml mleka,

125ml vode ( trebalo bi da je ova voda osveštana)

2 žumanceta,

100ml ulja

1 grančica suvog bosiljka.
U manjoj činiji pomešajte izmrvljen sveži kvasac, mlako mleko i mlaku vodu i ostavite 5-10 minuta. Pomešajte brašno sa solju u velikoj činiji pa u sredini napravite rupu. Dodajte, žumanca i razmućen kvasac pa mešajte dok ne sjedinite sastojke, dodajte ulje i još malo brašna ako je potrebno.

Prebacite na pobrašnjenu radnu površinu pa počnite rukama da mesite.
Uključite rernu na 180 stepeni. Šerpu dobro premažite i pospite brašnom.

Testo podelite na 5 loptica..
Prvu lopticu podelite na dva dela i umotajte u pletenicu obložiti oko ivice šerpe, od drugog dela napravite pogaču od trećeg i četvrtog dela isto napravite pletenicu od petog dela lopticu.

Ostavite testo da odmara jedno 30 minuta pre pečenja. Pecite dok kolač ne porumeni. Izvadite kolač iz rerne. Tri kasikice šecera pomešajte sa četiri kašikice vode. Nalepite ukrase po kolaču prekrijte papirom i pecite još par minuta.

Нема коментара:

Постави коментар