понедељак, 1. март 2021.










Cikorija

Šta je to?

Veoma je rasprostranjena livadska biljka. Nežni plavi cvetovi se koriste za salatu, dok se koren biljke suši, melje u prah od koga se dobija napitak koji svojim ukusom podseća na kafu.
Dok prebiram po sećanju, čini mi se da sam čula za cikoriju. Ali od koga, naravno od moje mame Mirjane, sećam se da je pričala za vreme nestašice kafe pili su napitak od cikorije. Ja sam odlučila da cikoriju iskoristim za nešto drugo, da napravim moj omiljeni kolač ali sa cikorijom.
Pa da vidimo kakvog će ukusa biti.
Krenimo sa pripremom.

Potrebno je:

    •  3 jaja,
    •  7kašika šećera,
    •  1 kašika vanilin šećera,
    •  2dl ulja,
    •  3 kašike cikorije,
    •  8 kašika brašna i
    •  4 kašike mlake vode.
     Priprema:

    Umutiti jaja i šećer dodati vanillin šećer, ulje, vodu i na kraju brašno. Sve dobro sjediniti. Celokupnu masu podeliti na dva dela u jedan deo dodati mlevenu cikoriju i dobro izmešati.Kalup za kuglof podmazati i blago pobrašnjaviti. Sipati kašikom svuda po dnu tamnu masu, onda preko sipati svetlu masu.Uključiti rernu na 180°C ( to uraditi kad počnete da sipate masu u kalup, dok vi završite sa sipanjem,rerna će se zagrejati ) i pecite kuglof oko 40 minuta. Probati sa drvenim štapićem da li je kuglof pečen, ako se testo ne lepi za štapić pečen je.Ostaviti u kalupu da se ohladi. Kuglof pospite šećerom u prahu.



    Нема коментара:

    Постави коментар