уторак, 8. октобар 2019.

Музеј Жолнаи













































































Фабрику Жoлнаи основао је Миклош Жолнаи , 1853. године.

Миклош Жолнаи био је трговац. Основао је фабрику за свог сина Игњаца који је желео да унапреди мађарску привреду. Фабрика се бавила производњом керамике и уметничких предмета од глине. Била је то мала радионица са свега неколико радника. 1863. године, радионица је била на рубу банкрота. Тада се у посао укључује Вилмош Жолнаи други Миклошев син, првобитно као менаџер, а после неколико година постављен је на место директора.

Својим иновативним производима учинио је фабрику познатом у читавом свету. Славу је постигао излажући на међународним изложбама, укључујући Светску изложбу у Бечу 1873, а затим и Светску изложбу у Паризу, на којој је освојио Гранд При.

1893. године, Жолнаи је започиње производњу предмета од порцелана. Након Вилмошеве смрти 1900. фабрику је преузео његов син, Миклош Жолнаи

Керамика Жолнаи отпорна на временске услове, коришћена је за украшавање зграда, поготово у периоду арт нувоа. До 1914. године, фабрика Жолнаи постала је највећа у Аусторугарској.



Жолнаи порцелан

Инспирисан кинеским порцеланом, Вилмош Жолнаи је уложио много година рада трагајући за новим материјалима и експериментишући са глазурама. Развио је нову, финију глазуру и нов начин декорисања, јединствен у свету.

Еосин-Боја светлости



Еосин је такође развио Вилмош Жолнаи. Назив потиче од грчке речи еос (светлост зоре). У развијању еосина поред Вилмоша Жолнаија, учествовали су и Лајош Петрик и Винс Варта Сам процес којим се добија живописна и веома отпорна глазура чува се као тајна ове фабрике.

Пирогранит

Пирогранит је заједничко име свих керамика које се користе за спољну употребу у овој фабрици. Керамика се пече на веома високој температури, а гранит јој даје стабилност и отпорност.

Akо вас пут нанесе у Печуј обавезно посетите Жолнаи музеј.

Слике говоре више од речи, али најбоље je  да се Ви на лицу места уверите колико тo импресивно изгледа.

Верујте ми штетаје посетити Печуј а не обићи Жолнаји музеј.

Нема коментара:

Постави коментар