недеља, 23. јун 2019.

Tajne Petrovaradinske tvrđave



Uz Explore Novi Sad, divnog vodiča, koja nam je dva sata neumorno pričala o nekim davnim prohujalim vremenima, kao da smo se kao putnici kroz vreme vratili u prošlost.


Tajne u koje su uzidani snovi, želje i životi njenih graditelja.

Slušali smo priče o “Gibraltaru na Dunavu”

Zamišljali smo kroz priču kako je ovo mesto izgledalo tokom 18. i 19. veka.

Legenda kaže da se ime Petrovaradinske tvrđave sastoji iz tri reči koje zajedno znače “grad na steni čvrst kao vera”, a zbog strateškog položaja i značaja koji je imala za Habzburšku Monarhiju, nazivali su je „Gibraltar na Dunavu“. Čine je Gornji i Donji grad koji se u svoj svojoj veličini uzdižu nad Dunavom i predstavljaju simbol Novoga Sada.

















































Moćni bastion na desnoj obali Dunava, druga po veličini tvrđava u Evropi, promenila je mnoge gospodare.Današnji oblik joj je posle 180 godina tokom kojih je bila u rukama Turaka, dao car Svetog rimskog carstva Leopold I iz austrijske dinastije Habzburgovaca, pa stoga i odiše otmenim stilom Austrije 18. veka. On je 1703. godine započeo njenu rekonstrukciju koja je trajala punih 77 godina.

Poseban šarm Petrovaradinskoj tvrđavi daje njeno tajnovito četvorospratno podzemlje izgrađeno 70-tih godina 18. veka, dugačko čak 16 km. Bilo je namenjeno za smeštaj vojnika i oružja i imalo 12 000 puškarnica, a bile su predviđene i instalacije minskih polja za zaštitu od neprijatelja. Danas mnogobrojni istraživači proučavaju ovaj lavirint u želji da rasvetle legende i tajne petrovaradinskog podzemlja

Priče o skrivenom blagu Habzburgovaca, o nemani sa Petrovaradinske tvrđave, enigma malteškog krsta koji se nalazi na zidu jednog „slepog“ hodnika i nagađanje o postojanju tunela ispod Dunava stalne su teme istraživanja i pisanja. Ekipa emisije „Ghost Hunters International“ (Lovci na duhove) američkog kanala SyFy kao i Pilgrim Films & Television, snimali su dokumentarne emisije o ovom tajanstvenom podzemlju.




Najupečatljiviji deo Petrovaradinske tvrđave je Toranj sa satom koji se nalazi na bastionu Ludvig, na kome su kazaljke postavljene neuobičajeno: mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate. Ovaj nesvakidašnji sat je napravljen tako da bi ljudi, a pre svih lađari, iz velike daljine mogli da vide koliko je sati.


Нема коментара:

Постави коментар