субота, 16. април 2022.

Štrudla sa pekmezom







 

 

Pekmez i šipku vanile sam dobila od ćerke koja je bila na Mauricijusu. Mauricijus kažu da je jedna od najlepših destinacija na zemlji.
Neobična ptica koju je većina upoznala u detinjstvu čitajući roman Luisa Kerola "Alisa u zemlji čuda" i danas privlači pažnju naučnika.Ptica dodo ili veliki dodo (Raphus cucullatus) je izumrla vrsta ptice neletačice koja je živela na ostrvu Mauricijus. Veruje se da su za njeno izumiranje odgovorni holandski mornari koji su je lovili tokom svog boravku na Mauricijusu. Ptica dodo se lako hvatala zato što se nije plašila ljudi. Postoje podaci da su se Holanđani iskrcali na ovom ostrvu 1598. godine, nakon čega je populacija dodo ptice ubrzano počela da opada.
Takođe, u radu objavljenom u časopisu Univerziteta u Oksfordu, pominje se i uticaj životinja koje su Holanđani doneli na ostrvo. Svinje, psi i pacovi hranili su se jajima ove ptice. Kombinacija ovih faktora narušila je prirodnu zajednicu, nakon čega je dodo nestao s lica Zemlje.



Potrebno je:
Za testo:
3 jajeta,
½ l mleka,
1 kašika masti ili putera,
20 g svežeg kvasca i
1 kg brašna.
Za fil:
200 g pekmeza i
1 šipka vanile.


Priprema:


Umutiti belanca sa šećerom, pa dodati žumanca koja su , prethodno umućena sa mašću (puterom).
Kvasac razmutiti u toplom mleku, pa sjediniti sa jajima. Postepeno dodavati brašno, da bi se dobilo glatko meko testo koje ne sme da se lepi za ruke. Ostaviti testo da naraste.
Kada testo naraste napraviti 3 loptice i rastanjiti jednu po jednu na debljinu prsta. Filovati pekmezom sa dodatkom seckanog štapića vanile pa uviti u pletenicu.
Okruglu tepsiju obložiti pek papirom staviti štrudlu i ostaviti još pola sata da odmara. Peći na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Kada je gotova, posuti je šećerom u prahu, ko voli.
Štrudla je predivna, pekmez joj daje posebnu čar, pekmez je od papaje i vanile, mada Vi možete štrudlu premazati bilo kojim pekmezom. Štapič od vanile koji božanstveno miriše sam iseckala sitno i razbacala po pekmezu. Svima se dopala, komšija je pitao sta je to što toliko miriše. Za čas je bila pojedena. Moj sin bi rekao po običaju moja mama nešto dodaje po svom ko bi seckao štapić od vanile i dodao u pekmez. Voli ona da upropasti.....

 


Нема коментара:

Постави коментар