Potrebno je:
Univerzalno testo za pitu 1kg brašna,
1/2l vode (zimi se testo mesi mlakom a leti hladnom vodom) i
so.
Za premazivanje je potrebno:
med i 200g suvog grožđa.
Testo :
Brašno posoliti, lagano sipati vodu neprestano mešajuci da se dobije meko testo.Mora dobro da se izradi.Podeliti na 4 dela pa svaki deo dobro izraditi na dasci posutoj brašnom. Rukom rastanjiti delove testa u prst debele lepinjice, svaku malo premazati uljem ili masti pa ih prekrijte krpom i ostaviti u toploj prostoriji da odstoje trideset minuta..
Odstojale lepinjice se rastrezu rukom i prstima razvuku na krajevima da se dobije veći krug a onda se razvlače na stolnjaku.Krajeve lagano odcepiti i napraviti 5-tu lepinjicu.Testo se poprska mlakim medom, 2 do 3 kašike i razbacati po kori suvo grožđe. Koristeći stolnjak urolajte pitu .U manjoj posudi se pomeša voda i ulje pa se gotova savijača poprska pre pečenja.Peći u jako zagrejanoj rerni na 200’.Pečena pita se poprska mlakom vodom i prekrije krpom da odstoji
Нема коментара:
Постави коментар