Potrebno je:
- 700g brašna,
- 400g pirea od bundeve,
- 200 ml mlakog mleka,
- 42g svežeg kvasca,
- 1 jaje plus jedno žumance za premazivanje,
- 2 kašičice soli,
- 1 kašičica šećera,
- 100g margarina,
- semenke susama, lana po ukusu.
Priprema:
Bundevu ispeći u rerni, prohladiti pa ispasirati. U toplo mleko izmrviti kvasac, dodati šećer i kašiku brašna, pa ostaviti da nadođe. Polovinu od potrebne količine brašna staviti u posudu za mešanje, dodati nadošli kvasac, pire od bundeve, jaje i so. Umesiti mekše, glatko testo postepeno dodavajući preostalu količinu brašna. Ostaviti testo da naraste na toplom mestu.. Premesiti testo i podeliti ga na dva dela. Od jednog dela formirati veknicu i staviti je u podmazan i pobrašnjen kalup za hleb. Ostavite da naraste. Drugi deo testa podeliti na dva dela. Svaki deo testa posebno razvući u krug i iseći na 12 trouglova. Na svaki trougao staviti po mali komadić margarina, uviti kiflicu i ređati na pleh obložen papirom za pečenje. Razmutiti žumance sa 2 kašike mleka i premazati hleb i kiflice. Hleb posuti semenkama po ukusu. . Hleb peći na 200C oko 35 minuta dok lepo ne porumeni . Kiflice peći na 180C oko 20-25 minuta, tj. dok lepo ne porumene.
Нема коментара:
Постави коментар