Potrebno je:
- 6 kg očišćenih kajsija i
- 3,6 kg šećera.
Priprema:
Kajsije operite, očistite od koštica pa ih stavite u šerpu. Red kajsija, red šećera, i tako redomdok ne potrošite sve kajsije i sav šećer.
Otprilike ide 600 grama šećera na 1 kg kajsija.
Ako su kajsije kisele možete povećajte količinu šećera. Ostavite kajsije da odstoje preko noći ili bar 6 do 7 sati da puste sok i da se šećer istopi.
Kuvati na jačoj vatri oko 40 minuta.
Skloniti sa šporeta i mešate varjačom oko 20 minuta, po potrebi i duže , da se sadržaj zgusne.
Sipati u čiste tegle, zatvoriti, pa tegle okrenuti.
Tegle možete i da pasterizujete na 90 stepeni sat i po vremena.
Priprema džema je gotova, verujte mi čaroban je.
Нема коментара:
Постави коментар